Anneler babalar dikkat! Sosyal medyada yeni tehlike: “A4 challenge” can yakıyor

Anneler babalar dikkat! Sosyal medyada yeni tehlike: “A4 challenge” can yakıyor
Sosyal medyada hızla yayılan yeni bir akım olan “A4 Challenge”, çocukları tehlikeli zayıflama yöntemlerine yönlendiriyor. Uzmanlardan ailelere uyarılar geldi.

Son yıllarda sosyal medyada popülerleşen “meydan okuma” akımları, çocukları hayati tehlikelere sürüklüyor. Türkiye gazetesinin haberine göre; yeni akımda gençler, vücutlarının bir A4 kâğıdının arkasına sığacak kadar ince olduğunu göstermeye çalışıyor. Çekilen fotoğraflar ise sosyal medyada beğeni ve takipçi kazanma amacıyla paylaşılıyor.

ÇOCUKLAR TAKİPÇİ UĞRUNA HAYATLARINI RİSKE ATIYOR

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Uzmanlar, bu akımın kontrolsüz kilo verme isteğini tetiklediğini, gençlerin beden algısında bozulmaya neden olabileceğini belirtiyor. Uzm. Dr. Cemre Yaşöz, “Bu tarz oyunlarda çocuklar kişisel bilgilerini vererek sisteme dahil oluyor. Günlük görevleri yerine getirmezlerse tehdit ediliyorlar. Bazıları ise ölümle sonuçlanabilecek görevleri yerine getirmek zorunda kalıyor,” ifadelerini kullandı.

CİLT YANIKLARI, KAYNAR SU VE DAHA FAZLASI

Öte yandan sosyal medyada yayılan diğer tehlikeli akımlar da dikkat çekiyor. Çocukların birbirlerine deodorant sıkarak ciltlerinde yanık oluşturdukları, ateşle veya kaynar suyla birbirlerine zarar verdikleri videolar TikTok ve YouTube gibi platformlarda dolaşıyor.

10-14 YAŞ GRUBU EN RİSKLİ DÖNEMDE

Çocuk ve ergen psikolojisi üzerine yapılan araştırmalar, 10-14 yaş grubundaki bireylerin bu tür içeriklere daha açık olduğunu ortaya koyuyor. Dr. Yaşöz, “Bu yaş aralığındaki çocuklar hem daha dürtüsel hem de risk alma eğilimleri yüksek. Akran baskısının da etkisiyle bu oyunlara daha kolay dahil olabiliyorlar,” dedi.

UZMANLARDAN SOSYAL MEDYA KISITLAMASI ÖNERİSİ

Doç. Dr. Mesut Yavuz ise ebeveynlerin çocuklarıyla duygusal bağ kurmasının, kurallar koyarak sınır çizmelerinin önemine dikkat çekti. Yavuz, bazı ülkelerde uygulanan sosyal medya yaş kısıtlamalarının Türkiye’de de değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "16 yaş altına sosyal medya kullanımı için sınırlama getirilmeli" önerisinde bulundu.

Kaynak:Türkiye Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.