Akdeniz'deki 6 büyüklüğündeki deprem riskli mi? Prof. Hasan Sözbilir açıkladı

Akdeniz'deki 6 büyüklüğündeki deprem riskli mi? Prof. Hasan Sözbilir açıkladı
Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında gece meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki jeolojik dengeleri yeniden gündeme getirdi. Deprem sonrası Prof. Dr. Sözbilir, deprem fırtınasının yeniden doğabileceğini söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, deprem saat 01.51’de Akdeniz’de, Datça’nın yaklaşık 155 kilometre açıklarında, 20 kilometre derinlikte meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde hafif şekilde hissedildi, ancak herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

PROF. DR. HASAN SÖZBİLİR: JEOLOJİK AÇIDAN KRİTİK BİR SARSINTI

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin Afrika ve Ege-Anadolu levhaları arasındaki sınırda gerçekleştiğine dikkat çekerek, sarsıntının jeolojik anlamda önemli olduğunu belirtti:

"Bu bölgede tarihsel süreçte 7 ile 8 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Söz konusu deprem, bu anlamda dikkatle izlenmeli."

VOLKANİK DEPREMLERİ TETİKLEYEBİLİR: SANTORİNİ UYARISI

Prof. Dr. Sözbilir, Santorini Adası yakınlarında yılın başında görülen volkanik kaynaklı depremlerin bir süredir durduğunu, ancak bu son sarsıntının volkanik hareketliliği yeniden başlatabileceği uyarısında bulundu:

Bu deprem, Santorini’deki sismik faaliyetleri yeniden tetikleyebilir. Hatta bir ‘deprem fırtınası’ bile başlayabilir.

GÜNEY KIYILARA DİKKAT

Prof. Dr. Sözbilir, özellikle Datça açıklarında meydana gelebilecek daha büyük çaplı depremlerin, Türkiye’nin güney kıyılarını ciddi şekilde etkileyebileceği uyarısında bulundu:

"Geçmişte 7.5’in üzerindeki depremler tsunamilere neden oldu. Ayrıca, yapıların dayanıksız olduğu bölgelerde yıkıcı sonuçlar doğurabilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.