Türkiye’den UAD’de sert İsrail eleştirisi: “Gazze’de toplu cezalandırma uygulanıyor”
Hollanda’nın Lahey kentinde devam eden ve İsrail’in BM kurumlarına yönelik kısıtlamalarının hukuki sonuçlarını değerlendiren Uluslararası Adalet Divanı (UAD) duruşmalarının üçüncü gününde Türkiye de görüşlerini sundu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Türkiye adına yaptığı sunumda, İsrail’in BM kuruluşları üzerindeki kısıtlamalarının uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini belirtti.
“İSRAİL ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR”
Yılmaz, İsrail’in Gazze’deki ablukası ve insani yardımların engellenmesinin, 1949 tarihli Dördüncü Cenevre Sözleşmesi başta olmak üzere birçok uluslararası anlaşmayı ihlal ettiğini söyledi. İsrail’in BM kuruluşları üzerindeki engellemeleri hakkında, “Bu sadece erişimi engellemek değil, adaleti engellemektir” dedi.
“UNRWA’YA SALDIRILAR BELGELENDİ”
UNRWA'nın yıllardır İsrail tarafından hedef alındığını kaydeden Yılmaz, personelin hareket alanının kısıtlandığını, keyfi tutuklamalar yapıldığını ve BM tesislerinin bombalandığını örneklerle anlattı. 2009 ve 2013’te yaşanan saldırıları hatırlatarak, İsrail’in BM'ye ve insani yardım ilkelerine karşı sistematik ihlallerde bulunduğunu vurguladı.
“GAZZE’DE TOPLU CEZALANDIRMA UYGULANIYOR”
Yılmaz, İsrail’in 2 Mart’tan itibaren Gazze’ye tüm yardım sevkiyatlarını durdurmasının, oradaki sivillere yönelik toplu cezalandırma anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Bu, işgalci bir gücün insani yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve sivilleri açlığa mahkûm etmesidir.”
TÜRKİYE: “BM’NİN YANINDAYIZ”
Yılmaz, Türkiye'nin uluslararası hukuk, BM Şartı ve insan hakları belgeleri doğrultusunda hareket ettiğini ve İsrail’in yükümlülüklerine uyması için tüm uluslararası kurumları göreve çağırdığını söyledi.
İSRAİL’İN ÜÇ GEÇİCİ TEDBİRİ İHLAL ETTİĞİ VURGULANDI
Konuşmasında, Uluslararası Adalet Divanı’nın Güney Afrika’nın soykırım davası kapsamında İsrail’e yönelik verdiği geçici tedbir kararlarını da hatırlatan Yılmaz, “UNRWA’nın engellenmesi bu kararların doğrudan ihlalidir” değerlendirmesini yaptı.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Lahey’deki duruşmalar 2 Mayıs’ta tamamlanacak. Ardından Divan yargıçları danışma görüşünü hazırlamak için müzakereye başlayacak. Görüşün 4 ila 6 ay içinde açıklanması bekleniyor.
Bu gelişmeyle birlikte Türkiye, uluslararası hukuk platformlarında Filistin davasına verdiği desteği bir kez daha güçlü biçimde ortaya koymuş oldu.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.