"Türkiye Adalet Akademisi" yasalaştı

"Türkiye Adalet Akademisi" yasalaştı
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'ni kabul etti. Yeni yasa ile, hakim ve savcı yardımcıları ile mevcut hakim ve savcılara yönelik eğitim programları oluşturulacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’ni kabul ederek yasalaştırdı. Yeni yasa ile kurulan Türkiye Adalet Akademisi, hakim ve savcı yardımcıları ile mevcut hakim ve savcılara yönelik eğitim faaliyetlerini organize edecek ve uygulayacak. Akademinin kuruluşuyla birlikte, adalet sisteminin kalitesinin artırılması hedefleniyor.

KANUNLA YAPILACAK DÜZENLEMELER

Anayasa Mahkemesinin, 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni iptal etmesi dolayısıyla, bazı düzenlemelere gidilecek. Akademi, Başkanlık ve Eğitim Kurulundan oluşacak ve eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama birimleri oluşturulacak.

EĞİTİM MERKEZLERİNİN KURULMASI

Akademi, eğitim faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yürütmek amacıyla, Başkanın teklifi ve Adalet Bakanı'nın kararıyla eğitim merkezleri kurabilecek. Hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim programları hazırlanacak ve uygulanacak.

DİĞER EĞİTİM HİZMETLERİ

Talepleri doğrultusunda noterler, avukatlar ve eğitim hizmetlerinden faydalanması uygun görülen diğer kişiler için de eğitim programları düzenlenecek. Akademi, hukuk ve adalet alanında araştırma yapacak, uluslararası gelişmeleri takip ederek projeler geliştirecek.

AKADEMİ BAŞKANLIĞININ GÖREVLERİ

Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, başkan ve daire başkanlıkları ile Hukuk Araştırmaları Merkezi’nden oluşacak. Akademinin müfredatını hazırlayacak, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin etkinliğini artırmaya yönelik önerilerde bulunacak.

HUKUK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ VE ATAMALAR

Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak ve burada yapılan çalışmalar, hakim ve savcıların uzmanlaşmalarına katkı sağlayacak. Ayrıca, meslekte 5 yılını tamamlayan hakim ve savcılar, Akademiye atanabilecek.

EĞİTİM PROGRAMLARI VE SERTİFİKALAR

Akademi, uzmanlık ve sertifika programları, seminerler, sempozyumlar düzenleyecek. Hukuk ve adalet alanında görev yapan kamu personeline yönelik hizmet içi eğitimler verilecek.

YATILI TESİSLER VE DENETİM

Akademi, yatılı tesisler kuracak ve hizmetlerinden faydalanacak olanlar için ücretli ve ücretsiz hizmetler sunacak. Akademinin denetimi ise adalet müfettişlerince yapılacak.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE EĞİTİM FAALİYETLERİ

Hukuk Araştırmaları Merkezi, yurt içi ve yurt dışı kurumlarla işbirliği yaparak, eğitim ve araştırma alanında projeler geliştirecek. Ayrıca, yurt dışındaki yargı mensuplarına yönelik eğitimler düzenlenecek.

Kaynak:Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.