Türk havacılık tarihinde dönüm noktası! AKINCI TİHA 100 bin uçuş saatini tamamladı
19 Mayıs 2024'te İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetini taşıyan helikopterin düşmesinin ardından başlatılan arama-kurtarma çalışmalarında Bayraktar AKINCI TİHA kritik bir rol oynadı. Türkiye’den havalanarak hızla kaza bölgesine ulaşan AKINCI, yoğun sis, sert rüzgâr ve dağlık araziye rağmen 300 feet gibi alçak bir irtifaya kadar inerek enkazın yerini tespit etti. Gelişmiş sensörleri ve gece görüş kabiliyeti sayesinde koordinatları İran makamlarına iletti. Bu başarılı operasyon, dünyada yüzbinlerce kişi tarafından canlı takip edilerek büyük yankı uyandırdı.
HAVACILIK TARİHİNE GEÇEN UÇUŞLAR
Milli TİHA, havacılık tarihinde birçok ilke imza attı. 24 Nisan 2023'te Çorlu’da yapılan testte Bayraktar AKINCI ve Bayraktar KIZILELMA, dünya havacılık tarihinde bir ilk olarak yakın kol uçuşu gerçekleştirdi. Ardından TEKNOFEST 2023 kapsamında İstanbul semalarında bu uçuşu halka açık olarak defalarca sergiledi.
2022’de TEKNOFEST Azerbaycan'da, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın kokpitinde olduğu MIG-29 savaş jeti ile kol uçuşu yaptı. Ayrıca SOLOTÜRK, Hürkuş ve Türk Yıldızları gibi önemli hava platformlarıyla gerçekleştirdiği kol uçuşlarıyla unutulmaz gösterilere imza attı.
22 Mayıs 2024’te ise Çorlu’dan Keşan’a intikal uçuşu sırasında Bayraktar TB3 ile AKINCI kol uçuşu icra etti.
KKTC’DE TARİHİ GÖSTERİ UÇUŞU
KKTC’nin 50. yıl kutlamaları kapsamında iki Bayraktar AKINCI TİHA, Tekirdağ’daki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanarak 1022 kilometre mesafe kat edip Geçitkale Havalimanı’na başarıyla iniş yaptı. Ortalama 29 bin feet irtifada seyreden milli TİHA’lar, kutlama programı sırasında selamlama geçişi ve kol uçuşu yaparak gökyüzünde unutulmaz bir gösteri sergiledi.
TÜRKİYE’NİN İRTİFA REKORTMENİ
29 Ağustos 2021'de TSK envanterine giren Bayraktar AKINCI TİHA, milli havacılık tarihindeki irtifa rekorunu elinde bulunduruyor. 21 Haziran 2022’de yapılan testler sırasında 45.118 feet (13.716 metre) irtifaya çıkarak büyük bir başarıya imza attı.
DEPREM BÖLGESİNDE HAYATİ GÖREV ÜSTLENDİ
6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Bayraktar AKINCI TİHA, kötü hava koşullarına rağmen arama-kurtarma, koordinasyon, güvenlik ve hasar tespit çalışmalarında aktif olarak görev aldı. Depremin hemen ardından uçan tek hava aracı olan AKINCI, 9 farklı platformla sürekli hava keşfi ve destek görevleri yürüttü.
MİLLİ MÜHİMMATLARLA HEDEFİNİ TAM İSABETLE VURDU
Bayraktar AKINCI TİHA, milli olarak üretilen mühimmatların entegrasyon sürecini başarıyla tamamladı. MAM-L, MAM-T, TOLUN, LGK-81, İHA-230 Süpersonik Füze, Çakır Seyir Füzesi gibi birçok farklı mühimmat, atış testlerinde tam isabetle hedefleri vurdu. Geniş mühimmat yelpazesiyle etkin taarruz gücü ve caydırıcılığını her geçen gün artırıyor.
AKINCI C GÖKYÜZÜNDE
24 Şubat 2024'te yapılan test uçuşunda, Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kalarak aerodinamik testlerini başarıyla tamamladı. 2X850 HP motor gücüyle (toplam 1700 HP) sınıfının en güçlü platformu olacak şekilde tasarlanan AKINCI C, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gücünü perçinlemeye devam ediyor.
AKINCI 3 ÜLKEYİ UÇARAK GEÇTİ
Milli irtifa rekortmeni AKINCI, 2022 yılında TEKNOFEST Azerbaycan’a katılmak için Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ı uçarak geçti. Ayrıca Efes Tatbikatı 2022 kapsamında Batman’dan kalkarak İzmir’deki hedefleri başarıyla vurdu.
İHRACATIN ŞAMPİYONU BAYKAR
Baykar, 2003 yılından itibaren yürüttüğü tüm projelerini öz kaynaklarıyla finanse etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, Türkiye’de tüm sektörler arasında en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı.
2024 yılında dünya insansız hava aracı ihracat pazarında liderliğini koruyarak gelirlerinin %90’ını ihracattan elde etti ve 1.8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK İHA ŞİRKETİ: BAYKAR
Savunma ve havacılık sektörünün 2021, 2022 ve 2023 yıllarındaki ihracat lideri olan Baykar, 2024'te sektör ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştirdi.
Bugüne kadar 34 ülkeye Bayraktar TB2, 11 ülkeye Bayraktar AKINCI ihraç ederek toplamda 36 ülkeye satış yaptı. Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi unvanını sürdürüyor.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.