Trafikte yeni düzenlemeler yolda

Trafikte yeni düzenlemeler yolda
Trafik kazalarına neden olan sürücü hataları için köklü değişiklikler geliyor. TBMM’ye sunulacak yeni yasa teklifleriyle aşırı hız, alkollü araç kullanımı ve kırmızı ışık ihlallerine yönelik cezalar ağırlaştırılıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin, 2018’de yürürlüğe giren 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de iptal ettiği ve münhasıran kanunla düzenlenmesi gereken hükümlerin yer aldığı 30-35 maddelik bir kanun teklifinin yarın TBMM’ye sunulması bekleniyor.

Teklifte, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları gibi kurumların teşkilatlanması, özlük hakları ve kadro tanımlarıyla ilgili düzenlemeler yer alacak.

TRAFİK KANUNU'NDA CEZAİ DÜZENLEME YOLDA

Direksiyon başında kalp krizi geçiren sürücülerin yol açabileceği kazaların önlenmesi hedefleniyor

TBMM’ye yakında sunulması planlanan bir diğer düzenleme de ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılması amacıyla Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik öngören yaklaşık 30 maddelik kanun teklifi olacak. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın da birkaç gün önce açıkladığı kanun taslağında yer alan düzenlemelerle caydırılığın artırılması hedefleniyor.

Direksiyon başında kalp krizi geçiren, alzehimer vb. başka hastalıkları bulunan sürücülerin yol açabileceği kazaların önlenmesi amacıyla ileri yaştaki sürücülerden sağlık raporu istenmesine, belirlenecek ileri yaş grupları için ehliyet yenilemesi istenmesine yönelik düzenleme yapılacak.

Bunun yanı sıra, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının en fazla aşırı hız, alkollü araç kullanımı ve kırmızı ışık ihlalinden kaynaklanması nedeniyle bu ihlallerle ilgili cezaların ağırlaştırılması planlanıyor.

KAZALARA NEDEN OLAN İHLALLERE AĞIR YAPTIRIMLAR

İçişleri Bakanlığı'nın, son iki yıllık süreçteki ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarıyla ilgili etki analizi hazırladığı belirtiliyor. Bu kazaların sebebinin sürücü hataları, yol durumu veya araçtan kaynaklı olup olmadığının analizlerine göre cezalarla ilgili düzenleme yapılacak.

AKP'li yetkililer, yol altyapısı ve diğer idari düzenlemeler konusunda son yıllarda ciddi ilerleme kaydedilmesine karşın ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının beklenilen düzeyde azaltılamadığını belirterek, bu nedenle kazalara en çok yol açan ihlallerde cezaların artırılmasının amaçladığını vurguladı.

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kurnaköy gişelerinde birkaç gün önce aşırı hız nedeniyle bir otomobilin tıra arkadan çarpması sonucu 4 kişinin öldüğünü hatırlatan yetkililer, aşırı hızdan kaynaklı kazalara işaret etti. Yetkililer, ''Meselemiz şu, trafik kazalarındaki ölümleri azaltmak, yaralanmaları azaltmak. Bunun için sebepler neyse buna yönelik tedbirlerimizi genişletmek istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Son yapılan düzenleme sonucu kurallara aykırı olarak ışıklı ve sesli çakarlı araç kullanımıyla ilgili cezaların 7 bin 950 TL’den 155 bin TL’ye çıkarılması ve belli sürelerle trafikten men cezası getirilmesiyle bu ihlallerde ciddi oranda düşüş olduğunu belirten yetkililer, alkollü araç kullanımı, aşırı hız ve kırmızı ışık ihlallerine cezaların artırılmasının kazaların azaltılmasını sağlayacağını belirtiyor.

YENİ YARGI PAKETİ YOLDA: 'CEZASIZLIK' ALGISINA SON VERİLECEK

Öte yandan, bir süredir konuşulan, toplumdaki ''cezasızlık algısının'' ortadan kaldırılmasını amaçlayan yargı paketine ilişkin hazırlıklar sürüyor. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı taslakla ilgili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanlığı ve Bakanlık yetkilileriyle çalışmalar önümüzdeki haftalarda devam edecek. 2 yılın altındaki hapis cezalarıyla ilgili infaz sisteminin yeniden düzenlenmesini öngören, infazın ağırlıkla kamu hizmetleri veya ıslah amaçlı etkinliklerle gerçekleştirilmesine yönelik hükümlerin yer alacağı yeni yargı paketinin, mayıs ayında TBMM’ye sunulmaya hazır hale geleceği ifade ediliyor.

VAKIFLAR VE RAKABET KANUNLARINDA YENİ DÜZENLEMELER

Öte yandan, Kültür ve Turzim Bakanlığı'nın, Vakıflar Genel Müdürlüğünün idari yapılanmasına yönelik bir teklif üzerinde çalıştığı öğrenildi. Vakıflar Genel Müdürlüğünün özellikle kiralama, sözleşme yapma ve restorasyon faaliyetleriyle ilgili yaklaşık 15 maddelik bir kanun teklifinin TBMM’ye sunulması bekleniyor.

Ayrıca, TBMM tatile girmeden önce, uzun süredir üzerinde çalışılan Rekabet Kanunu Teklifi’nin de TBMM’ye sunulacağı belirtiliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde yaklaşık 1,5 yıldır yürürlükte olan bu konula ilgili düzenlemelerin etkilerine bakılacağı ve buna göre kanun teklifinin düzenlenerek, TBMM’ye getirileceği belirtiliyor.

Kaynak:ANKA HABER AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.