Suriye'nin borçlarını Suudi Arabistan ve Katar ödeyecek

Suriye'nin borçlarını Suudi Arabistan ve Katar ödeyecek
Suriye'nin Dünya Bankası'na olan yaklaşık 15 milyon dolarlık borcunu ödeme kararı alan iki ülke, bu adım sayesinde Suriye'nin yakın gelecekte Dünya Bankası'ndan "hayati sektörler" için ödenek almasına olanak yaratıldığını kaydetti.

Suudi Arabistan ve Katar, Suriye'nin Dünya Bankası'na olan borcunu ödeyeceklerini açıklayarak, uluslararası kuruluşun savaştan zarar gören ülkeye desteğini sürdürmesini sağlayabilecek bir hamle yaptı.

Suudi Arabistan ve Katar Maliye Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, Suriye'nin Dünya Bankası'na olan yaklaşık 15 milyon dolarlık borcunun ödenmesi kararının Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu ay Washington'da gerçekleştirdiği toplantılar sırasında alındığı belirtildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, petrol ve doğalgaz zengini iki ülkeye borcu ödedikleri için teşekkür ederek, bunun yarım milyon insanın ölümüne ve ülkede büyük bir yıkıma neden olan 14 yıllık çatışmanın ardından toparlanma ve yeniden yapılanma için iş birliğini harekete geçirmenin yolunu açtığını söyledi.

ZAMAN BELİRSİZ

Suudi Arabistan-Katar ortak açıklamasında Suriye'nin kredilerinin ödenmesinin, Suriye'de 14 yıldan uzun bir süredir durmuş olan Dünya Bankası desteğinin ve faaliyetlerinin yeniden başlamasını kolaylaştıracağı belirtildi.

Kredi ödemesinin Suriye'nin yakın gelecekte Dünya Bankası'ndan "hayati sektörler" için ödenek almasına olanak sağlayacağı da kaydedilen açıklamada bunların hangi sektörler olabileceği ya da ülkenin bu ödenekleri tam olarak ne zaman almaya başlayabileceği konusunda ayrıntıya girilmedi.

YENİDEN İNŞANIN MALİYETİ

Suriye'nin altyapısı Mart 2011'de başlayan çatışmalar sırasında büyük bir yıkıma uğradı. Birleşmiş Milletler 2017 yılında Suriye'yi yeniden inşa etmenin en az 250 milyar dolara mal olacağını tahmin etmişti. Bazı uzmanlar şimdi bu rakamın en az 400 milyar dolara ulaşabileceğini söylüyor.

Geçtiğimiz ay Katar, Ürdün üzerinden Suriye'ye doğal gaz tedarik etmeye başlayarak ülkenin büyük bir bölümünde uzun saatler süren elektrik kesintilerini hafifletti.

ABD Başkanı Donald Trump ve yönetimi, Esad'ı deviren saldırıya liderlik eden cihatçı Ahmed eş-Şaraa liderliğindeki yeni Suriye hükümetini henüz resmen tanımadı. Ancak Washington bazı kısıtlamaları hafifletti.

Avrupa Birliği ise Suriye'ye yönelik bazı enerji ve ulaştırma yaptırımları ile bankacılık kısıtlamalarını hafifletmeye başladı ve petrol, gaz ve elektriğin yanı sıra havacılık sektörü de dahil olmak üzere ulaştırmayı hedef alan tedbirleri askıya aldı.

İngiliz hükümeti de aralarında devlet daireleri ve medya kuruluşlarının da bulunduğu bir düzine Suriyeli kuruluşa yönelik yaptırımları kaldırdığını duyurdu.

Kaynak:ALINTI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.