Saatte 4, günde 100 deprem kaydedildi! Uzmanlar uyarıyor: Marmara'da tehlike büyüyor
Afet Yönetimi Uzmanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen’in açıklamasına göre, 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında Türkiye genelinde 18 bin 191 deprem kayıtlara geçti. Bu veriler, ülke genelinde her saat ortalama dört, her gün ise yaklaşık 100 depremin yaşandığını gösteriyor.
DEPREM HAREKETLİLİĞİ YILLIK ORTALAMAYI GEÇTİ
Türkiye, denizel alanlar da dahil olmak üzere yaklaşık bin aktif fay hattına sahip. Her yıl ortalama 25 bin deprem yaşanıyor. Ancak bu yılın sadece ilk 6 ayında kaydedilen 18 binden fazla deprem, yıllık ortalamaya şimdiden yaklaşıldığını ortaya koydu. Doç. Dr. Özmen, bu durumun “ortalamanın üzerinde” olduğunu vurguladı.
SANTORİNİ FIRTINASI VE İSTANBUL DEPREMİ ETKİLİ OLDU
Deprem sayısındaki artışın nedenlerinden biri olarak, yılın başlarında Ege Denizi'ndeki Santorini-Amorgos civarında meydana gelen deprem fırtınasına işaret eden Özmen, 23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin de sismik hareketliliği artırdığını ifade etti.
EN ÇOK DEPREM MUĞLA’DA
İl bazında bakıldığında en fazla depremin Muğla’da meydana geldiği belirlendi. Muğla’yı Malatya, Kütahya, Kahramanmaraş ve İstanbul izledi. Özmen, günümüzde 2 büyüklüğünün altındaki mikro depremlerin bile tespit edilebildiğini belirterek, özellikle şubat ve nisan aylarında yoğun bir sismik hareketlilik yaşandığını söyledi.
Verilere göre:
4.0–4.9 büyüklüğünde 206 deprem
5.0–5.9 büyüklüğünde 18 deprem
6.0 ve üzeri 3 deprem meydana geldi
En dikkat çeken depremler İstanbul, Konya’nın Kulu ilçesi ve Marmaris Bozburun açıklarında gerçekleşti. Bu sarsıntılar sonucunda 2 kişi yaşamını yitirdi, 452 kişi ise yaralandı.
MARMARA VE İSTANBUL İÇİN CİDDİ UYARI
Doç. Dr. Özmen, Temmuz ayı başında Gemlik’te meydana gelen 3,9 ila 4,3 büyüklüğündeki depremler ile 5 Temmuz’da Silivri açıklarında yaşanan 3,8 büyüklüğündeki sarsıntının ardından Marmara Denizi çevresinde artan riske dikkat çekti.
Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolunun yanı sıra, Marmara’nın güneyindeki güney kolun da aktif olduğuna vurgu yapan Özmen, bu bölgede oluşabilecek büyük bir depremin İstanbul’u ciddi şekilde etkileyebileceğini söyledi.
İÇ ANADOLU DA RİSK ALTINDA
Sarsıntıların sadece levha sınırlarında değil, Konya ve Ankara gibi levha içi bölgelerde de yaşandığını belirten Özmen, 15 Mayıs’ta Konya’nın Kulu ilçesinde, 17 Şubat ve 29 Haziran’da ise Ankara’da meydana gelen depremlerin İç Anadolu’nun da göz ardı edilemeyecek bir tehlike altında olduğunu gösterdiğini ifade etti.
7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME HAZIRLIK ŞART
Deprem risklerine karşı alınması gereken önlemlerin İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve diğer riskli bölgelerde hızla hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Özmen, Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan 2 ila 3 kat daha yıkıcı sonuçlara yol açabileceğini hatırlattı.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.