Orucu neler bozar? En çok sorulan 10 soru ve yanıtları...

Orucu neler bozar? En çok sorulan 10 soru ve yanıtları...
Ramazan ayına sayılı günler kala oruç ibadetine dair en çok merak edilen konular gündemdeki yerini koruyor. Aşı yaptırmak, kusmak, kan vermek gibi durumlar orucu bozar mı? İşte tüm detaylar…

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oruç konusunda en sık sorulan 10 soruya açıklık getirdi. İşte merak edilen soruların yanıtları...

1. AŞI YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruç, yeme, içme ve cinsel ilişki gibi fiillerle bozulur. Peki, aşı olmak orucu etkiler mi? Uzmanlar, besleyici ve keyif verici olmayan enjeksiyonların orucu bozmayacağını belirtiyor. Ancak gıda takviyesi içeren veya vücuda besin sağlayan enjeksiyonlar orucu geçersiz kılabilir.

oruc1.jpg

2. KAN VERMEK VE ALMAK ORUÇ ÜZERİNDE ETKİLİ Mİ?

Oruçlu bir kişinin kan vermesi orucunu bozmaz. Ancak, vücuda kan nakli yapılması besleyici bir işlem olarak değerlendirildiğinden orucu bozar.

3. KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

İstemsiz şekilde gelen kusma orucu bozmaz. Ancak, kişinin kendi isteğiyle kusması orucun geçersiz olmasına neden olabilir. Ayrıca, kusan kişinin orucunun bozulduğunu düşünerek yemek yemesi veya su içmesi durumunda da oruç bozulmuş olur.

4. KASTEN ORUÇ BOZMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Bilerek ve isteyerek orucu bozan kişilerin kefaret orucu tutması gerekir. Kefaret, aralıksız 60 gün oruç tutmayı veya maddi durumu elverişli olanların 60 fakiri doyurmasını gerektirir.

oruc2.jpg

5. YOLCULUK SIRASINDA ORUÇ BOZULURSA NE YAPILMALI?

Oruç tutan bir kişi, en az 90 kilometrelik bir mesafeye yolculuk yapacaksa önceden oruca niyet etmeme hakkına sahiptir. Ancak, oruca niyet ettikten sonra yolculuğa çıkarsa ve orucunu bozmaya meşru bir sebebi yoksa orucuna devam etmelidir.

6. ORUÇ FİDYESİ KİMLER İÇİN GEÇERLİDİR?

Fidye, yalnızca sağlık sorunları nedeniyle oruç tutamayacak durumda olan yaşlılar ve iyileşme ümidi olmayan hastalar için verilir. Geçici bir rahatsızlık nedeniyle oruç tutamayan kişilerin fidye verme zorunluluğu yoktur; bu kişiler iyileştikten sonra oruçlarını kaza edebilirler.

7. SAĞLIK PROBLEMİ NEDENİYLE ORUÇ TUTMAMAK CAİZ Mİ?

Uzman doktorlar tarafından oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olduğu teşhis edilen kişiler, Ramazan ayında oruç tutmayabilir. Sağlığın korunması İslam’ın temel prensiplerinden biri olduğundan, doktor önerisiyle oruç tutmamak dinen sakıncalı değildir.

oruc3.jpg

8. KADINLAR ADET VE LOHUSALIK DÖNEMİNDE ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

İslam’a göre adet ve lohusalık döneminde olan kadınlar namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Bu dönemde tutulamayan oruçların Ramazan sonrası kaza edilmesi gerekmektedir.

9. UÇAKTA SEYAHAT EDEN KİŞİ İFTARINI NE ZAMAN AÇMALI?

Seyahat eden kişilerin imsak ve iftar saatleri, bulundukları konuma göre belirlenir. Uçakta seyahat eden bir kişi, uçak yetkililerinin vereceği bilgilere göre iftarını açmalıdır. Eğer böyle bir bilgi yoksa, uçuş sırasında uçağın üzerinden geçtiği bölgenin saatine göre hareket edilmelidir.

10. ORUÇ FİDYESİ NASIL ÖDENİR?

Oruç fidyesinin miktarı, fitre bedeli kadar belirlenmiştir. Fidye, Ramazan ayının başında, ortasında veya sonunda ödenebilir. Toplu olarak bir fakire veya farklı fakirlere dağıtılabilir.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.