Orhan Tatar: Santorini’de tsunami ve volkanik patlama olursa Türkiye için yıkıcı olmaz
Ege Denizi Santorini Adası ve çevresindeki artan sismik hareketlilik, yetkilileri harekete geçirdi. Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, bölgedeki incelemeler sırasında tsunami riskine dair yaptığı açıklamada, "Dalgaların kıyılarımıza ulaşma süresi en erken 1 saat olarak belirlendi. Ancak bu dalgaların kıyılarımızda yıkıcı bir etki oluşturmayacağını söyleyebiliriz" dedi.
BÖLGESEL KOORDİNASYON TOPLANTISI VE DEPREM VERİLERİ
Muğla İl AFAD Müdürlüğü'nün koordinasyonunda düzenlenen toplantıda, yaklaşık 2 bin deprem kaydedildiği ve bunlardan 5’inin 5 büyüklüğünün üzerinde olduğu bildirildi. Prof. Dr. Orhan Tatar, bu sismik hareketliliğin 10-15 gündür devam ettiğini belirtti. En büyük depremlerden birinin 5.2 büyüklüğünde olduğu ifade edildi.
TSUNAMİ RİSKİ VE TSUNAMİ UYARI SİSTEMİ
Tatar, tsunami riski hakkında açıklamalarını sürdürerek, tsunami uyarılarının Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldığını söyledi. AFAD, bu uyarıları yerel yönetimler ve vatandaşlar için kısa mesaj, mobil sirenler gibi çeşitli yöntemlerle iletecek.
"VOLKANİK PATLAMA RİSKİ YOK"
Prof. Dr. Levent Gülen, bölgede süregelen sismik hareketlilik hakkında yaptığı açıklamada, volkanik patlama riskinin olmadığını vurguladı. Yer kabuğunun altında yükselen magmanın yüzeye ulaşabilmesi için daha fazla derinlik kazanması gerektiği, şu an için volkanik patlama riskinin bulunmadığı belirtildi.
SANTORİNİ ADASI VE TÜRKİYE KIYILARININ RİSKİ
Santorini Adası’nın Türkiye kıyılarından 140 kilometre uzakta olduğunu belirten Prof. Dr. Gülen, volkanik gazların Türkiye kıyılarına ulaşmasının büyük oranda seyrelmiş şekilde olacağını ve herhangi bir tehlike oluşturmayacağını söyledi. Gülen, "Çıkan gazların büyük çoğunluğu karbondioksit içeriyor" dedi.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.