Müsilaj kabusu geri mi dönüyor? Bilim kurulu toplanacak
Müsilaj 2021 yılında Marma Denizi’nde ortaya çıkmış, ardından Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı tarafından 22 maddeden oluşan ‘Marmara Denizi Eylem Planı’ ve ‘Marmara Denizi Bütünleşik Strateji Planı’ hazırlanmıştı. Marmara Bölgesi’nde deniz kirliliğinin azaltılmasının planlandığı eylem planı sonrasında Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu kurulmuştu. Kurula Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlık yapacak.
TOPLANTIYA 13 ÜNİVERSİTEDEN AKADEMİSYENLER KATILACAK
Son günlerde Marmara Denizi’nde yeniden görülmeye başlanan müsilaj, kurul toplantısının ana gündem maddesi olacak. Toplantıda güncel çevre sorunlarının ele alınacağı ve olumsuz durumlarda alınması gereken tedbirlerin konuşulması bekleniyor.
Toplantıya katılacak akademik kadro şeması şöyle:
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Marmara Araştırma Merkezi yetkilileri, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Kocaeli Üniversitesinden bilim kurulu üyeleri ve alanında uzman akademisyenler katılacak.
ÖNCE YEREL YÖNETİMLERDEN GÖRÜŞ ALINACAK
Çarşamba günü yapılacak toplantıdan önce Marmara Havzası’nda bulunan belediyelerin yerel yönetimlerden göndereceği temsilerle bir toplantı yapılacağı öğrenildi.
İBB İLE DE TOPLANTI YAPILMIŞTI
Bu yıl 27 Haziran’da İstanbul’da toplanan Müsilaj Bilim Kurulu, atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürülmesi konusunda önemli kararlar almıştı. Aynı zamanda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 14 Ağustos’ta bir toplantı gerçekleştirildi.
MARMARA’DA MEVZUATA AYKIRI 268 TESİS KAPATILDI
Son dört yılda, Marmara Denizi'nde gerçekleştirilen 38 bin 545 çevre denetiminde çevre mevzuatına aykırı hareket eden 1,998 tesis ve 749 deniz aracına toplamda 1 milyar 227 milyon 363 bin 368 TL ceza uygulanmış ve 268 tesis faaliyetten men edildi. Bu yıl içinde ise Marmara Havzası’nda 11,314 denetim yapıldı; 727 tesise 318 milyon 715 bin TL idari ceza kesildi ve 88 tesisin faaliyeti durduruldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.