Milletin gücü darbeye geçit vermedi: 15 Temmuz’un üzerinden 9 yıl geçti
Türkiye, 15 Temmuz 2016 gecesi Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından başlatılan darbe girişimine karşı milli birlik ve beraberliğin simgesi olan tarihi bir direnişe tanıklık etti. Halkın gösterdiği kararlılık, demokrasinin zaferini ilan etti.
Aradan geçen dokuz yılın ardından, Türkiye'nin yakın tarihine kara bir leke olarak geçen o gece, milletin azmi ve cesaretiyle hafızalardaki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara dökülen milyonlar, darbe teşebbüsünü başarısızlığa uğratarak ülkenin kaderini değiştirdi.
15 Temmuz gecesi, darbeci askerler İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirde tanklarla ve silahlarla sokaklara çıktı. Boğaziçi Köprüsü başta olmak üzere çeşitli stratejik noktalarda kontrolü ele geçirmeye çalışan darbeciler, Meclis’i bombaladı, sivillere ateş açtı, birçok güvenlik mensubunu şehit etti. Ancak millet, canı pahasına gösterdiği direnişle darbe girişimini bertaraf etti.
İşte darbe günü yaşananlar:
DARBE İHBARI MİT’E ULAŞTI
15 Temmuz günü saat 14.00’te Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli bir binbaşı, MİT’e giderek darbe planını ihbar etti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın bilgi paylaşımı üzerine komuta kademesi harekete geçti ve darbe planı erken saatlere çekildi. Askeri hareketlilik saat 20.00’den itibaren başladı.
WHATSAPP’TAN “YAKIN, EZİN” EMRİ
Darbe girişimini yöneten subaylar, "Yurtta Sulh" adı altında oluşturdukları WhatsApp grubundan saat 21.14’te emri iletti: "Yakın, ezin, taviz yok." Bu mesaj, ilerleyen saatlerde yaşanacak saldırıların habercisiydi.
BOĞAZ KÖPRÜSÜ’NDE İLK KAN
Saat 21.52’de Boğaziçi Köprüsü tanklarla kapatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, TRT binası ve Atatürk Havalimanı işgal edildi. Gerçek mermilerle halka ateş açan darbeciler, çok sayıda vatandaşı şehit etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde 14 kişi yaşamını yitirirken, köprüde onlarca vatandaş hayatını kaybetti.
ERDOĞAN’DAN TARİHİ ÇAĞRI
Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 00.26’da CNN Türk’e canlı bağlantıyla bağlanarak milleti meydanlara davet etti. Bu çağrı, halkın kitlesel olarak sokaklara inmesini sağladı. Camilerden yükselen selalar eşliğinde milyonlar, darbe girişimine karşı tek yürek oldu.
MECLİS VE KRİTİK NOKTALAR BOMBALANDI
Akıncı Üssü’nden havalanan savaş uçakları, TBMM, Ankara Emniyeti, TÜRKSAT ve Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı gibi hedefleri bombaladı. Özel Harekat'ta 51 polis şehit oldu. Aynı dakikalarda Cumhurbaşkanı’nın Marmaris’teki konakladığı otele baskın düzenlendi, ancak Erdoğan son anda ayrılmıştı.
HALİSDEMİR'İN FEDAKARLIĞI
Saat 02.16’da Astsubay Ömer Halisdemir, darbeci general Semih Terzi’yi vurarak kalkışmanın seyrini değiştirdi. Halisdemir’in şehadeti, milli direnişin simgesi haline geldi.
KOMUTA KADEMESİ KURTARILDI
Sabah 08.30’da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve diğer komutanlar darbecilerin elinden alındı. Aynı saatlerde MİT, nokta operasyonlarının başlatıldığını duyurdu. Akıncı Üssü'nün pistleri savaş uçaklarıyla vuruldu.
MİLLETİN DİRENİŞİ ZAFERLE SONUÇLANDI
Sabah saatlerine gelindiğinde darbeciler birer birer teslim olmaya başladı. Türkiye’nin dört bir yanında halk, tankların önüne geçerek kışlaların önünü araçlarla kapattı. 251 vatandaş şehit oldu, 2 bin 734 kişi ise yaralandı. 15 Temmuz, Türk milletinin kanıyla yazdığı eşsiz bir demokrasi destanı olarak hafızalara kazındı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.