Marmara'da deprem sonrası tsunami riski yüksek bölgeler açıklandı

Marmara'da deprem sonrası tsunami riski yüksek bölgeler açıklandı
Marmara Bölgesi'nde olabilecek olası bir depremin ardından oluşabilecek tsunami riskine karşı hazırlıklar hız kazandı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik ise kıyı taşkın alanlarını gösteren risk haritalarını oluşturdu.

MSKÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) Müdürü olan Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, geçtiğimiz günlerde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası İstanbul ve Marmara kıyılarında tsunami etkisine açık bölgeleri belirleyen özel bir harita geliştirdi.

Hazırlanan haritalar, hem kamu kurumlarını hem de vatandaşları olası tehlikelere karşı bilinçlendirmeyi ve gerekli önlemleri zamanında almalarını sağlamayı hedefliyor.

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Marmara’da beklenen bir deprem ve ardından oluşabilecek tsunami tehlikesinin etkilerinin doğru tahmin edilmesinin, vatandaşların zamanında bilgilendirilmesi ve müdahalelerin etkin şekilde yapılabilmesi açısından kritik olduğunu vurguladı.

"TSUMANİ İÇ KISIMLARDA DAHA ÇOK HİSSEDİLECEK"

Özçelik, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

Böylece afet öncesi tedbirler alınabilir, afet sonrası müdahale ve planlamalar daha etkin hale getirilebilir. Hazırlanan risk zonları; kıyı bölgelerinde 5, 10 ve 20 metrelik deniz taşkınlarının etkileyebileceği alanları kapsıyor. Haritalar, tsunami dalga yüksekliği, heyelan, gelgit, karasal taşkınlar gibi birçok faktörü içeren geniş çaplı bir risk değerlendirmesi sunuyor.

Tsunami etkileri, özellikle düşük eğimli kıyı alanlarında daha belirgin şekilde hissedilecektir. Buna karşılık Marmara'nın iç koylarında, Haliç'te ve Boğaz çevresindeki etkilerin daha sınırlı olacağını öngörüyoruz.

Kaynak:Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.