Mağarada 12 askerin şehit olmasıyla ilgili uzman maden mühendisinden flaş açıklama
Milli Savunma Bakanlığı’nın ilk açıklamasında metan gazı öne çıkarılırken, uzmanlar farklı gazlara da dikkat çekiyor. Konuyla ilgili Saygı Öztürk'e konuşan maden mühendisi, olayın meydana geldiği bölgede metan gazı bulunmadığını belirtti. Uzman, karbonmonoksit ve hidrojen sülfür gibi zehirli gazların mağarada birikmiş olabileceğini, ayrıca “yanıcı ortam tuzağı” olasılığının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
“BÖLGEDEKİ GAZLAR ÖLÜMCÜL OLABİLİR”
Maden mühendisi, mağara içinde çürümeye bırakılan ya da yakılan terörist malzemelerinin karbonmonoksit ve sülfür türevli gazlara neden olabileceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
12 askerimizin şehadetine neden olan büyük ihtimalle diğer zehirli gaz kaynaklarının varlığıdır. Bu gazlar, Kuzey Irak'ta ve ülkemizin Şırnak ve Silopi asfaltit (petrol türevi kömür gibi ısınma amaçlı kullanılan yüksek kalorili bir maden) üretim alanlarında ve bu sahalarla kontağı olan kapalı alanlarda, mağaralarda petrol türevi zehirli etilen ve sülfürlü gazlar ortaya çıkabilir. Bu konuda çalışmalarına benim de katıldığım Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) yaptığı gaz tespiti çalışmaları var. Söz konusu mağaralarda bu gazlar birikebilir. Havalandırma engellendiğinde ya da yetersiz havalandırma olmama ihtimaliyle gaz dedektörleri veya ferdi oksijen maskeleri kullanılmazsa zehirlenme olur. Ayrıca bir yanıcı ortam tuzağı ile karbonmonoksite maruz bırakılabilirler. Ferdi oksijen maskesi ve gaz dedektörü yoksa büyük eksikliktir.
"ZEHİRLENMEYE NEDEN OLABİLİR"
Uzman, olayın gerçekleştiği mağarada kişisel koruyucu donanım eksikliğinin de ciddi bir ihmale işaret ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:
Teröristler ayrılırken mağaralardaki eşyalarını ve bazı stoklarını yakabilirler veya çürümeye terk edebilirler. Bu yanma karbonmonoksit üretir veya hidrojensülfür ortaya çıkarabilir. Hava akımı az olduğunda, tam yanma olmadığından karbonmonoksit bir süre kalır ve zehirleyicidir. Ama bir süre sonra bu karbondioksite dönüşür ve bu kez oksijen azaldığından uzun süre kalındığında boğucu olur.
Bu mağaralarda terk edilen, stokların olduğu malzeme, stokların sebep olduğu karbonmonoksit ve hidrojensülfür, sülfür türevi gazları 'yanıcı ortam tuzağı' olarak niteleyebiliriz. Mağaranın bulunduğu formasyon ortamından sızıp biriken gazlar veya petrol türevi madenlerden çıkan gazlar zehirlenmeye sebep olabilir.
“METAN AÇIKLAMASI YETERSİZ”
Açıklamada, MSB’nin olayı yalnızca metan gazıyla açıklamasının teknik olarak yeterli olmadığı da dile getirildi:
Bakanlığın 'Metan gazına maruz kalma açıklaması' yanlıştır. Metan fazlalığı oksijen azlığından boğucu ortam oluşturur. Ancak metan havadan hafiftir ve mağaranın üst kesiminde birikir ve en küçük akımda ortamı terk eder. O bölgeyi bilen bir madenci olarak net ifade edebilirim, o bölgede metan gazı olan maden ve mağara ortamı yoktur. Bu vaka 'metan maruz'u ile açıklanamaz. Soru işareti kalmaması için konu ayrıntılı olarak araştırılmalı ve kamuoyu bilgilendirilmeli
Kaynak:Sözcü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.