Konya’daki 5,2’lik depremin ardından Hasan Sözbilir uyardı: "O fay aktif ve geçmişte büyük depremler üretti"
Konya'nın Kulu ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem, yer bilimcileri yeniden Tuz Gölü Fay Zonu üzerine yoğunlaştırdı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin odak mekanizması çözümünün, kuzeybatı-güneydoğu (KB-GD) yönlü eğim atımlı bir fayın kırıldığını gösterdiğini belirtti.
Prof. Dr. Sözbilir, bu durumun uzun süredir bilim dünyasında kabul gören “Tuz Gölü fayı doğrultu atımlıdır” görüşünü çürüttüğünü söyledi. Sözbilir, “Depremin kaynağı, Tuz Gölü Fay Zonu’nun en kuzeybatıdaki segmentidir” ifadelerini kullandı.
7 BÜYÜKLÜĞÜNDE TARİHSEL DEPREMLER ÜRETMİŞ
Tuz Gölü Fay Zonu, Konya’nın Kulu ilçesinden başlayarak Aksaray üzerinden geçip, Hasan Dağı’nı keserek Niğde-Kemerhisar’a kadar uzanıyor. Yaklaşık 200 kilometre uzunluğa sahip bu fay, düşük kayma hızına sahip olsa da, tarihsel kayıtlara göre 7 büyüklüğüne kadar varan yıkıcı depremler üretmiş.
Prof. Dr. Sözbilir, “Aktif volkan niteliğindeki Hasan Dağı, Tuz Gölü Fay Zonu’nun güneybatı segmentleri üzerinde bulunuyor. Bu nedenle fay zonunun sürekli izlenmesi büyük önem taşıyor” uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.