Konkordatolar patladı: Sektör iflas alarmı veriyor

Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektöründe ekonomik baskılar giderek artarken, 2025’in ilk yedi ayında yaklaşık 300 şirket konkordato başvurusunda bulundu.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan krizin yalnızca zor durumda olan firmaları değil, tüm tedarik ağını tehdit ettiğini belirtti.

"TEDARİK ZİNCİRİ DE RİSK ALTINDA

Konkordato başvurularının sektörde zincirleme etki yarattığına dikkat çeken Öksüz, “Bir firmanın iflas koruma talebi, onunla çalışan yüzlerce tedarikçiyi de ekonomik belirsizliğe sürüklüyor. Bu, yalnızca bir şirketin sorunu değil; tüm ekosistemi etkileyen bir durum” dedi.

Öksüz ayrıca, bankaların alacaklarını güvence altına alabildiğini ancak piyasada alacaklı durumda olan firmaların yeterince korunmadığını belirterek, bu dengesiz yapının sektörde istikrarsızlığa neden olduğunu ifade etti.

"KONKORDATO SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Reuters’a değerlendirmelerde bulunan Öksüz, tekstil sektöründeki finansal çöküşü önlemek için yapısal düzenlemelerin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Öksüz “Konkordato uygulamaları yalnızca kamu ve banka borçlarıyla sınırlı tutulmalı. Piyasaya olan borçların bu kapsama dahil edilmesi, ticaretin sürdürülebilirliğini riske atıyor” diyerek mevcut sistemin revize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Mevcut konkordato uygulamasının hem kamuyu hem özel sektörü kapsamasının piyasada güven kaybına ve kırılganlığa yol açtığını belirten Öksüz, kapsamlı bir reform çağrısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.