KFC ve Pizza Hut çalışanları hakları için ayakta: 7 bin kişi mağdur oldu
ABD merkezli Yum! Brands, Türkiye’de KFC ve Pizza Hut’ı işleten İş Gıda ile olan anlaşmasını sonlandırdı. Bunun üzerine İş Gıda’nın maddi zorluklar yaşadığı ve çalışan maaşlarını ödeyemediği ortaya çıktı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirde çalışanlar, haklarını almak için eylemler düzenliyor.
Bazı çalışanlar hukuki yola başvururken, protestoların da artarak devam ettiği belirtiliyor. İşçiler, iş sözleşmelerine aykırı bir şekilde maaşlarının ödenmediğini ve mağdur edildiklerini dile getiriyor.
KONKORDATO SÜRECİ BAŞLATILDI
İş Gıda, yaşanan kriz sonrası 8 Ocak’ta operasyonlarına devam ettiğini açıklamıştı. Ancak süreç ilerledikçe şirketin İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne konkordato başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.
Mahkeme, 31 Ocak’ta şirket için 3 aylık geçici mühlet kararı vererek üç konkordato komiseri atadı. Bu süreçte şirketin borçlarını yapılandırmaya çalışacağı, ancak bu durumun çalışanların maaşlarını ne zaman alacağı konusunda belirsizlik yarattığı ifade ediliyor.
7 BİN ÇALIŞAN MAĞDUR
Türkiye genelinde 7 bin çalışanın mağdur olduğu belirtilirken, KFC ve Pizza Hut şubeleri tek tek kapanmaya başladı. Çalışanların büyük bir kısmı maaşlarını alamadan işten çıkarıldıklarını söylerken, idari personelin de ofise gitmesinin gerekmediği ve evden çalışmaları gerektiği bilgisi paylaşıldı.
Çalışanlar sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışırken, yetkililerden de çözüm bekliyor. Sendikalar ve hukukçular, çalışanların mağdur edilmemesi gerektiğini vurgularken, Yum! Brands cephesinden ise herhangi bir ek açıklama gelmedi.
YUM! BRANDS REKOR KAR AÇIKLADI
Öte yandan, Yum! Brands’in 2024 mali sonuçlarını açıklaması dikkat çekti. Şirket, 1,5 milyar dolar net kâr elde ettiğini duyurdu. KFC, Taco Bell, Pizza Hut ve Habit Burger Grill gibi dev markaları bünyesinde barındıran şirket, 61 binden fazla restoranla dünya çapında faaliyet gösteriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.