Kartalkaya'daki otelin 1997 ruhsatıyla bugünkü hali arasındaki fark ortaya çıktı

Kartalkaya’daki otel faciasına ilişkin Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan bakanlıklara yönelik adli işlemin başlatılmadığını ifade etti. Grand Kartal Otel’in yapı projelerine aykırı olmasına rağmen beş kez Turizm İşletme Belgesi aldığı da tespit edildi.

Karar'dan Merve Şişman'ın haberine göre, Bolu’nun Kartalkaya bölgesindeki Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta çıkan ve 36’sı çocuk olmak üzere 78 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin ihmaller zinciri gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. TBMM’de kurulan Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, sorumlularla ilgili adli sürecin yalnızca belediye ve İl Özel İdaresi ile sınırlı kaldığını belirterek, bakanlıklara yönelik herhangi bir soruşturma yürütülmediğini söyledi.,

İHMALLER ZİNCİRİ

Faciaya ilişkin soruşturma kapsamında bugüne kadar 41 kişi gözaltına alındı, otelin sahibi Halit Ergül’ün ailesinden dört isim ve bazı kamu görevlileri de dahil olmak üzere 28 kişi tutuklandı. Son olarak itfaiye eri İrfan Acar, adli kontrolle serbest bırakılırken, tutuklu sayısı 19’a düştü.

Belediye Başkanı Özcan, bilirkişi raporlarına atıf yaparak, yangında hem yerel hem de merkezi düzeyde ciddi ihmal olduğunu ifade etti. “Bilirkişi raporunda ‘Belediye, özel idare, Çalışma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumlu’ deniyor. Ama sadece iki kurumla ilgili adli süreç işliyor; belediye ve özel idare. Bakanlıklar soruşturulmuyor. Davanın bir an önce açılması lazım” dedi. Özcan, davanın bir an önce açılması gerektiğini vurguladı.

Bu arada Grand Kartal Otel’in, 04.01.1997 tarihli ve 73 numaralı inşaat ruhsatı ile bugünkü mevcut hali arasında ciddi farklar tespit edildi.

İNŞAAT RUHSATI İLE MEVCUT YAPI ARASINDA BÜYÜK FARK

Ayrıca, Grand Kartal Otel’in yıllar boyunca proje aykırılıklarına rağmen beş kez Turizm İşletme Belgesi aldığı ortaya çıktı. Bilirkişi raporuna göre, 1973, 1997, 2000, 2002 ve 2021 yıllarında otel bu belgeyi almış. Oysa inşaat ruhsatı ile mevcut yapı arasında ciddi farklılıklar bulunuyor.

whatsapp-image-2025-05-08-at-01-46-26.webp

TBMM Komisyonu’nda, otelin geçirdiği tadilatların projeye uygun hale getirilip getirilmediği de gündeme geldi. Bolu Belediyesi, otelin şehir sınırlarının dışında yer aldığını belirterek sorumluluğun İl Özel İdaresi ve Valilikte olduğunu kaydetti. Aynı zamanda, turizm işletmelerinin denetim yükümlülüğünün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğuna dikkat çekildi. Bakanlığın yalnızca belge düzenlemekle kalmayıp, can ve mal güvenliği açısından denetim sorumluluğu taşıdığı ifade edildi.

whatsapp-image-2025-05-08-at-01-46-26-1.jpeg

whatsapp-image-2025-05-08-at-01-46-26-2.webp

Kaynak:Karar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.