Kartalkaya'daki Otel yangınında ihmal zinciri: Denetimsizlik ve rant düzenlemeleri tartışılıyor
Bolu Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’de çıkan yangın sonucu 66 kişinin hayatını kaybetmesi, Türkiye’de yangın güvenliği konusundaki ciddi ihmalleri yeniden tartışmaya açtı. Facia, yangın güvenliği standartlarının yeterince uygulanmaması ve itfaiyenin projelerdeki denetim yetkisinin kaldırılmasına yönelik yıllar önce yapılan düzenlemelerin sonuçlarını gözler önüne serdi.
İNŞAAT LOBİSİNİN BASKILARIYLA YETKİLER KISITLANDI
2007 yılında yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, 2012’de yapılan düzenlemelerle büyük ölçüde değiştirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, itfaiyenin projeleri inceleme ve görüş verme yetkisi kaldırıldı.
Yönetmeliğin 6. maddesindeki “Projeler; ilgili belediye itfaiye birimlerinin uygun görüşü alındıktan sonra ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır” ifadesi, “Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır” şeklinde değiştirildi.
Bu düzenleme, müteahhitlerin ve inşaat sektörünün baskısıyla yapıldığı iddialarını da beraberinde getirdi. Uzmanlar, denetim mekanizmasının zayıflatılmasının, yangın güvenliğini ikinci plana ittiğini vurguladı.
"TULUMBACILIĞA DÖNÜŞ" UYARISI
Konuyla ilgili yıllardır uyarılarda bulunan İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, itfaiyenin yetkilerinin kısıtlanmasını sert bir şekilde eleştirmişti. Kılıç, “Bu sistem, itfaiyenin denetim yapamayan bir kuruma dönüşmesi anlamına gelir. Bu, tulumbacılık dönemine geri dönmektir. Avrupa'da itfaiyenin projeleri incelemediği başka bir ülke yok” ifadelerini kullanmıştı.
UZMANLAR: BEDELİ İNSAN HAYATIYLA ÖDENİYOR
Kartalkaya’daki facia, uzmanların yıllardır dile getirdiği denetimsizlik sorununu bir kez daha gündeme taşıdı. Yangın güvenliği tedbirlerinin yetersizliği ve denetim eksikliğine dikkat çeken uzmanlar, "İnsan hayatını riske atan bu düzenlemeler, büyük felaketlere yol açıyor. Sorumlular hesap vermeli” dedi.
Meslek odaları ve uzmanlar, rant odaklı düzenlemelerin denetim mekanizmalarını zayıflattığını belirterek, kamu denetiminin güçlendirilmesi gerektiğini savundu.
SORUMLULARA HESAP SORULACAK MI?
Yangın sonrasında gözler, itfaiyenin yetkilerini kısıtlayan düzenlemelerin sorumlularına çevrildi. Uzmanlar, daha sıkı denetim mekanizmalarının devreye girmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu tür faciaların önlenmesi, güçlü bir kamu denetimi ve insan hayatını önceliklendiren düzenlemelerle mümkün” açıklamasında bulundu.
Grand Kartal Otel yangını, ihmaller zincirinin insan hayatına mal olduğu bir trajedi olarak hafızalarda yer ederken, yangın güvenliği konusunda daha ciddi adımlar atılıp atılmayacağı merak konusu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.