Kabus geri döndü! 7 ilde alarm verildi

Kabus geri döndü! 7 ilde alarm verildi
Havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riskinin yeniden gündeme geldiğini belirten Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İlhan Çetin, özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşları uyardı.

Mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklarla birlikte kene kaynaklı vakalarda belirgin bir artış gözlemleniyor. Halk sağlığı alanında uzman isimlerden Prof. Dr. İlhan Çetin, yeniden gündeme gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tehdidine karşı özellikle hayvancılıkla ilgilenen kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

7 İL İÇİN UYARI

Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat illerinde kene kaynaklı vakaların hızla arttığını kaydeden Çetin, KKKA'nın yeniden görüldüğünü söyledi. Özellikle kurbanlık hayvan taşımacılığı nedeniyle kenelerin yayılma riskine vurgu yapan Çetin, "Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla beraber büyük ve küçükbaş hayvan hareketliliği başlamaktadır. Özellikle Orta Anadolu bölgesinden ve Doğu Anadolu bölgesinden, Batı illerimize doğru kurbanlık hayvanların hareketliliği söz konusu. Bu süreçte, hayvanların üzerindeki keneler hayvanlarla beraber başka illere taşınabilir. Bu noktada il tarım müdürlüklerine önemli görevler düşmektedir." dedi.

20250506aw448277-0.jpg

"KENEYLE MÜCADELEYE BAŞLAMALARI GEREKMEKTEDİR"

Keneyle mücadelenin önemine dikkat çeken Çetin, hayvancılıkla uğraşanların en riskli gruplar arasında yer aldığını söyledi. “Hem ilimizde hem de çevre illerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vakaları görülmeye başlamıştır" diye belirten Çetin şunları söyledi:

Bu dönemde alınacak birtakım önlemler ve tedbirler kene sayısını azaltmak açısından önem arz etmektedir. Keneyle yapılan mücadele, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla da mücadelenin yolunu aşmak demektir. Risk grupları içerisinde de yer alan hayvancılıkla uğraşan kişilerin hayvanların üzerlerinde kene görmeye başladıkları andan itibaren keneyle mücadeleye başlamaları gerekmektedir. Bu konuda çok sayıda etkili ilaç bulunuyor.

rrrrrwewe-hq79.webp

BU YÖNTEMLERE DİKKAT

Kenelerin vücuttan çıkarılması konusunda yanlış uygulamalara da dikkat çeken Çetin, halk arasında yaygın olan sigara basmak, kolonya dökmek gibi yöntemlerin ciddi sağlık riskleri taşıdığını vurguladı. “‘İnsanlar üzerine yapışmış, ısırmış olan keneleri kendileri çıkartmaya çalışıyor. Üzerine sigara basmak ve kolonya dökmek gibi keneyi rahatsız ederek çıkartma yöntemleri uyguluyorlar. Bu tür yöntemler uygulandığında keneler kusmak suretiyle vücutlarındaki virüsü daha yoğun bir şekilde insan vücuduna vermektedir. Bu insanların hasta olma ihtimalleri yükselmekle birlikte ölme oranlarının da çok daha yüksek olduğunu bilmekteyiz. Mutlaka bir sağlık personeli tarafından kene tedavisinin yapılmasında fayda vardır. Yanlış uygulamalar insanları ciddi sıkıntılara sokabilir ve hayatlarını kaybetmelerine sebebiyet verebilir" uyarısında bulundu.

Son olarak vatandaşlara açık renkli kıyafetler giymeleri ve doğa yürüyüşlerinden sonra vücutlarını dikkatle kontrol etmeleri önerisinde bulunan Prof. Dr. Çetin, özellikle riskli bölgelerde önleyici tedbirlerin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak:iha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.