İmamoğlu’nun ‘sahte diploma’ davasının tarihi belli oldu

İmamoğlu’nun ‘sahte diploma’ davasının tarihi belli oldu
Görevden alınarak tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun, sahte diploma iddiasıyla 8 yıl 9 aya kadar hapis istemiyle yargılanacağı davanın duruşma tarihi belli oldu. İmamoğlu, 11 Eylül’de 59. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından gündeme gelen sahte diploma iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, İmamoğlu’nun "zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik" yaptığı ileri sürülerek hakkında 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edildi.

İLK DURUŞMA EYLÜL’DE

İddianamenin kabul edilmesiyle birlikte davanın ilk duruşma tarihi de netleşti. Ekrem İmamoğlu, 11 Eylül 2025 tarihinde saat 13.00’te İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak.

Yargılamada, İmamoğlu’nun lisans eğitimine dair sunduğu belgelerin gerçeğe aykırı olduğu iddiası üzerinden değerlendirme yapılacak. Davanın kamuoyunda geniş yankı uyandırması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 35 yıllık diploması, 18 Mart’ta üniversite yönetimi tarafından iptal edildi. İptal kararının ardından sadece 10 saat sonra şafak baskınıyla gözaltına alınan İmamoğlu, bu gelişmeyle birlikte yeni bir yargı sürecinin başlangıcına adım attı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçiş yaparken Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) öğrencisi gibi gösterildiği belirtiliyor. İddiaya göre, İstanbul Üniversitesi’ne sunulan belgeler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmayan University College of Northern Cyprus (UCNC) adlı bir kuruma ait. Bu belgelerde, UCNC’ye ait broşür ve transkriptler bulunuyor ve İmamoğlu’nun Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olmamasına rağmen İstanbul Üniversitesi kütüğüne bu şekilde kaydedildiği öne sürülüyor.

İddianamede, İmamoğlu'nun kasıtlı olarak suç işlediği belirtilerek, hapis cezasına çarptırılması hâlinde Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53. maddesi gereği belli haklardan yoksun bırakılması talep ediliyor. Bu madde, kasten işlenen suçlar sonucu hapis cezası alan kişilere siyasi yasak getirilmesini öngörüyor.

Ayrıca, sahte diploma olduğu iddia edilen belgelere TCK'nın 54. maddesi uyarınca el konulması da talep edilen diğer bir husus olarak yer alıyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.