İklim değişikliği Türkiye'nin su kaynaklarını etkiledi: 36 göl kurudu, Trakya su açığıyla karşı karşıya
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın Türkiye'deki su kaynaklarını tehdit ettiğini belirtti.
Son 50 yılda Türkiye'de 36 gölün tamamen kuruduğunu, 14 gölün ise kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Konukcu, ayrıca Trakya bölgesinin 141 milyon metreküplük su açığı bulunduğunu aktardı.
KÜRESEL SU KRİZİ VE TÜRKİYE'DEKİ DURUM
Prof. Dr. Konukcu, dünyada 2,5 milyar insanın sağlıklı suya ulaşamadığını ifade etti. Her yıl 300-500 milyon ton ağır metal ve kirletici unsurların su kaynaklarına deşarj edildiğini belirten Konukcu, bu kirlenme sonucu birçok balık ve kuş neslinin yok olduğunu söyledi. Ayrıca, nüfus artışıyla birlikte su tüketiminin 6 kat arttığına dikkat çekti.
TÜRKİYE'DE YAĞIŞ DÜZENSİZLİKLERİ VE KURAKLIK RİSKİ
Türkiye'de yağışların zaman ve mekan boyutunda düzensiz olduğunu belirten Konukcu, her 5-6 yılda bir normal kuraklık, 12-16 yılda bir ise şiddetli kuraklık yaşandığını vurguladı.
TRAKYA'DA SU SORUNU BÜYÜYOR
Trakya'nın büyük bir su açığıyla karşı karşıya olduğunun altını çizen Konukcu, bölgedeki içme suyunun büyük kısmının yeraltı sularından sağlandığını ifade etti. Trakya'daki mevcut su açığının 141 milyon metreküpe ulaştığını belirten Konukcu, 2050 yılına kadar bu açığın 500 milyon metreküpe kadar çıkabileceği uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.