Ev tipi su arıtma cihazlarındaki tehlike: Mineral kaybına neden oluyor
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümünden bilim insanlarının gerçekleştirdiği "Ev Tipi Su Arıtma Sistemlerinin Su Kalitesinin Değerlendirilmesi" projesi kapsamında, İstanbul'da 16 farklı ilçede, 19'u Avrupa, 18'i Asya yakasında bulunan 37 hanede ev tipi su arıtma cihazlarının su kalitesi ve tüketim üzerindeki etkileri incelendi.
Yaklaşık 1 yıl süren araştırmada 19 farklı su arıtma cihazı markası analiz edilerek, fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametrelere bakıldı.
MİNERAL KAYBI VE BAKTERİ TEHLİKESİ
Araştırmanın sonuçlarına göre, kullanılan su arıtma cihazlarının yüzde 80'inde, yüzde 75,1 ila yüzde 100 arasında değişen oranda mineral kaybı tespit edildi. İncelenen 37 cihazın tamamında sodyum ve kalsiyum miktarının yüzde 75,1 ila yüzde 100 azaldığı, 32'sinde de magnezyum miktarının aynı oranlarda düştüğü belirlendi.
Arıtma cihazlarının su verimliliği açısından ciddi kayıplara yol açtığı, 1 litre arıtılmış su elde etmek için ortalama 4 litre atık su ortaya çıktığı görüldü.
Çalışmada, araştırmaya katılan hanelerin 28'inden alınan örneklerde, filtre değişim sürelerine bağlı olarak mikrobiyal kontaminasyon riski ve düzenli bakım yapılmasına rağmen kullanılan boru sistemlerinde bakteri oluşumu saptandı.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, sudaki mineral kayıplarını yüzde 70-80'in üzerinde belirlediklerini, bunun özellikle çocuk ve yaşlılar için sıkıntı oluşturacak bir tespit olduğunu dile
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.