Ev kiralama ve satın almada yeni dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı

Ev kiralama ve satın almada yeni dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı
Yaz aylarında artan konut taleplerini fırsata çeviren dolandırıcılar, sahte ilanlarla kapora tuzağı kuruyor. Uzmanlar, sosyal medyada gördüğünüz her ilana güvenmeyin diye uyarıyor.

Konut alım ve kiralamalarında sahte ilanlarla vatandaşları hedef alan dolandırıcılar, sosyal medyada yeni yöntemlerle ortaya çıkıyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, özellikle yaz aylarında artan konut taleplerini fırsat bilen dolandırıcılara karşı vatandaşları uyardı.

GERÇEK OLMAYAN İLANLARLA KAPORA AVI

Mahmut Şahin’e göre dolandırıcılar, internetten edindikleri görsellerle sosyal medya platformlarında sahte ilanlar oluşturuyor. Daire ya da ev kiralamak isteyen kişiler, ilanın yoğun ilgi gördüğü bahanesiyle hızlıca kapora ya da birkaç aylık kira ödemesi yapmaya ikna ediliyor. Ancak söz konusu konut, ya hiç var olmuyor ya da dolandırıcının mülkiyetinde değil.

aa-20250521-38027783-38027780-sosyal-medyada-konut-alimi-ve-kiralama-islemlerinde-kapora-dolandiriciligi-uyarisi.jpg

“EVİ GÖRMEDEN PARA GÖNDERMEYİN”

Şahin, evi görmeden ödeme yapılmaması gerektiğinin altını çizerek, dolandırıcılara karşı en güvenli yöntemin Ticaret Bakanlığı tarafından verilen “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi”ni sorgulamak olduğunu belirtti. Vatandaşların, evi gösteren kişinin yetkili olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini söyleyen Şahin, “Eğer bu belge yoksa, dolandırıcılık riski çok yüksek” dedi.

YETKİLİ KİŞİYİ BELGESİZ BIRAKMAYIN

Konut alım-satımı ve kiralama işlemleri sırasında mutlaka belge kontrolü yapılması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Kapıyı açan kişiye ‘Bu işlemi yapmaya yetkiniz var mı?’ diye sormaktan çekinmeyin. Kimlik, yetki belgesi ya da işletme bilgisi istemek en doğal hakkınız" ifadelerini kullandı.

aa-20250521-38027783-38027779-sosyal-medyada-konut-alimi-ve-kiralama-islemlerinde-kapora-dolandiriciligi-uyarisi.jpg

TTBS SİSTEMİYLE KONTROL MÜMKÜN

Ticaret Bakanlığı’nın “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama” (TTBS) sistemine dikkat çeken Şahin, vatandaşların buradan kolayca belge kontrolü yapabileceğini hatırlattı. Sosyal medya ilanlarında belge sorulmayan durumlarda uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.