Doğu ve Güneydoğu’da siyaset nabzı: Öcalan'ın çağrısına destek arttı, AK Parti’ye destek azaldı!
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından 22-26 Mart tarihlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun 16 kentinde yapılan yüz yüze anketin sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Van gibi şehirlerin de dahil olduğu çalışmaya 1.509 kişi katıldı.
Araştırmada, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis’te DEM Partililerle tokalaşmasıyla başlayan ve Abdullah Öcalan’ın PKK’nın feshi yönündeki çağrısıyla gündeme gelen yeni sürece dair sorular yer aldı.
ÖCALAN’IN ÇAĞRISINA OLUMLU BAKILIYOR
Ankete göre katılımcıların %54,6’sı, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta İmralı Heyeti aracılığıyla yaptığı çağrıyı olumlu buldu. Çağrıyı olumsuz bulanların oranı %14,7, çağrının içeriğini bilmediğini belirtenlerin oranı ise %18 oldu.
“Öcalan’ın çağrısı barışı sağlar mı?” sorusuna %42,5 “Evet” yanıtını verirken, %21,9 “Hayır”, %18 “Kısmen”, %17,7 ise çağrının içeriğini bilmediğini ifade etti. “Bu çağrı Kürt meselesini çözer mi?” sorusunda da %41,8 “Evet”, %21,8 “Hayır”, %18,7 “Kısmen” cevabını verdi.
İBB OPERASYONUNA TEPKİ BÜYÜK
Ankette İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlere yönelik operasyonlar da değerlendirildi. Katılımcıların %60’ı bu operasyonları olumsuz bulurken, %11,2’si olumlu görüş bildirdi.
“Halkların Demokratik Kongresi ve Kent Uzlaşısı gerekçesiyle yapılan operasyonlar barış sürecini nasıl etkiler?” sorusuna %59,6 “Olumsuz”, %10,5 “Olumlu” yanıtı verdi.
AK PARTİ’DE DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ
Katılımcıların %49,3’ü 2023 seçimlerinde YSP/HDP’ye, %25,2’si AK Parti’ye, %8,7’si CHP’ye oy verdiklerini belirtti.
Aynı kişilere “Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?” sorusu yöneltildiğinde, %51,2’si DEM Parti, %15,7’si AK Parti dedi. Bu oranlar AK Parti’de 9,5 puanlık bir gerilemeye, DEM Parti’de ise 1,9 puanlık bir artışa işaret etti.
Kararsızların oranı %8,7 olurken, CHP’ye oy vereceğini belirtenlerin oranı %7,3, YRP %4,5, MHP %3,2 olarak kaydedildi.
BÖLGENİN GÜNDEMİ EKONOMİ
Katılımcıların %62,3’ü Türkiye’nin en öncelikli sorunu olarak “Ekonomik kriz ve işsizlik” yanıtını verdi. “Kürt sorunu” diyenlerin oranı %23,7, “çatışma ve şiddet ortamı” yanıtını verenlerin oranı ise %6,7 oldu.
Anket sonuçları, bölge halkının hem ekonomik sorunları hem de siyasi süreci dikkatle takip ettiğini gösterdi.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.