Doğu Perinçek'ten gündem yaratacak af açıklaması: Silah bırakan vatandaşlar topluma dahil edlimeli
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda yaptığı açıklamayla PKK'nın silah bırakma sürecine ilişkin kapsamlı bir af yasa teklifi sundu. Teklifin adı: “Feshedilen PKK Terör Örgütü Mensuplarının Devletle ve Toplumla Bütünleşmelerine İlişkin Af Kanunu.” olduğu açıklandı.
“TERÖRSÜZ TÜRKİYE DEĞİL, BÜTÜNLEŞEN TÜRKİYE HEDEFİMİZ”
Perinçek açıklamasında, Türkiye’nin PKK terör örgütüyle mücadelesinde tarihî bir başarı elde ettiğini vurgulayarak, artık yeni bir sürece geçilmesi gerektiğini belirtti. “Terörsüz Türkiye” hedefinin taktik düzeyde kaldığını ifade eden Perinçek, esas stratejik amacın toplumsal bütünleşme olması gerektiğini söyledi.
AF ÖNERİSİNİN ARKASINDA YATAN GEREKÇE
Perinçek, önerilen af yasasının, PKK'nın feshedildiğini açıklayan Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025’te İmralı’dan yaptığı çağrıya dayandığını belirtti. Bu çağrıda Öcalan, örgütün hem feshedilmesini hem de silah bırakmasını istemiş, kararın da devlet ve toplumla “bütünleşme” amacı taşıması gerektiğini ifade etmişti.
"ÖRGÜTLE BAĞLANTILI BİREYLERİN TOPLUMA KAZANDIRILMASI"
Vatan Partisi lideri, güvenlik güçlerinin PKK’ya karşı yürüttüğü mücadelede büyük bir başarı elde ettiğini ve bu başarının bedelinin şehitlerin kanıyla, gazilerin fedakârlığıyla ödendiğini söyledi. Perinçek, bu aşamada yalnızca terörün sona erdirilmesinin yeterli olmadığını, örgütle bağlantılı bireylerin topluma kazandırılması gerektiğini savundu.
“MİLLİ BİRLİK İÇİN YENİ ADIM ŞART”*
Doğu Perinçek’e göre, 19. yüzyıldan bu yana süren millî demokratik devrim sürecinin önemli bir ayağı, toplumun tüm kesimlerinin ortak bir ulusal kimlikte buluşması. Bu nedenle, af yasasının yalnızca adli değil, aynı zamanda siyasi ve toplumsal bir hedefe hizmet ettiğini dile getirdi.
İŞTE VATAN PARTİSİ'NİN AF KANUNU ÖNERİSİ!
Feshedilen PKK Terör Örgütü Mensuplarının
Devletle ve Toplumla Bütünleşmelerine İlişkin Af Kanunu Önerisi
1. Amaç
Kanunun amacı, PKK Terör Örgütünün kendisini feshetmesi ve silah bırakma kararı alması nedeniyle örgütle bağı sona ermiş olan ve silah bırakan kurucu, yönetici, üye ve silahlı unsurlarının Türkiye Cumhuriyeti devletiyle ve Türk Milletiyle bütünleşmelerini sağlamaktır.
PKK Terör Örgütünün kendisini feshetme kararı, Millî Güvenlik Kurulu kararıyla saptandıktan ve Cumhurbaşkanı kararıyla kesinleştikten sonra hukukî geçerlik kazanır.
Bu kanun, hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının ilk dört maddesinde yer alan devletin temeline ilişkin hükümleri, Anayasa’nın ve Siyasal Partiler Kanunu’nun Parti hukukuna ilişkin hükümlerini etkisiz kılmak amacıyla kullanılamaz.
2. PKK Mensubu Kavramının Tanımı
Bu Kanunda “PKK mensubu” diye anılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, her düzeyde PKK/KCK kurucuları, yöneticileri, üyeleri, bağlı örgütsel yapılanmaların ve silahlı örgütlenmelerin bütün unsurlarında yer alanlar ve PKK’nın terör faaliyetine yardım ve yataklık yapanlardır.
3. Affın Kapsamı
Feshedilen PKK ile örgütsel bağı sona ermiş olan ve silah bırakan her düzeyde kurucu, yönetici, üye, silahlı unsur, yardım ve yataklık suçlarını işleyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile vatandaşlıktan ayrılmış ve çıkarılmış olanlar, Affın kapsamındadır.
Bu kanun, feshedildiği Millî Güvenlik Kurulu kararıyla saptanmış ve Cumhurbaşkanı kararıyla kesinleşmiş olan PKK ve bağlı örgütler dışındaki örgütlerin mensuplarına uygulanamaz.
4. Affın Kapsamındaki Suçlar
Terörle Mücadele Kanunu’nda belirtildiği üzere terör amacıyla TCK 78, 79, 80, 81, 82, 86, 87, 94, 96, 106, 107, 108, 109, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 142, 148, 149, 151, 152, 170, 172, 173, 174, 185, 188, 199, 200, 202, 204, 210, 213, 214, 215, 223, 224, 243, 244, 265, 294, 300, 310/2, 316, 317, 318, 319. maddelerinde tanımlanmış suçlar ile 6136 Sayılı Kanun’da tanımlanan suçlar, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 110. Maddesinin 4 ve 5. fıkralarında tanımlanan suçlar, Anayasa’nın 120. Maddesindeki OHAL ilanına neden olan olaylara ilişkin suçlar ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 68. Maddesinde tanımlanan suçlar, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7 ve 8. maddelerinde tanımlanan suçları işleyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile vatandaşlıktan ayrılmış ve çıkarılmış olan PKK mensuplarının cezaları bütün sonuçlarıyla af olunmuştur.
5. Aftan Yararlanmak İçin Bireysel İrade ve Süre
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak altı ay içinde, “Türkiye Cumhuriyeti devletiyle ve Türk Milletiyle bütünleşme” talebiyle Güvenlik Makamlarına, bulundukları Ceza İnfaz Kurumuna ya da yetkili Ağır Ceza Mahkemelerine dilekçe vererek ya da sözlü olarak başvuranlar aftan yararlanır.
“Türkiye Cumhuriyeti devletiyle ve Türk Milletiyle bütünleşme” talebiyle sözlü başvuruda bulunanların beyanları tutanakla ve ilgilinin imzasıyla saptanır.
6. Af Hükmünün Uygulanması
PKK Terör Örgütünün feshedilmiş olduğunun Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazetede yayımlanması üzerine, altı ay içinde, “Türkiye Cumhuriyeti devletiyle ve Türk milletiyle bütünleşme” talebiyle Güvenlik ve Yargı makamlarına başvuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile vatandaşlıktan ayrılmış ve çıkarılmış olan PKK mensupları hakkında,
a) başlatılmış olan soruşturma ve kovuşturmalar durdurulur;
b) verilmiş ve kesinleşmiş olan ceza mahkûmiyetine ilişkin hükümlerin infazına başlanmaz, başlanmış olanların infazı durdurulur.
7. Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinin Görevi
Kanunun öngördüğü koşulları yerine getirerek af talebinde bulunanların af kapsamında bulunduklarına ilişkin hükmü vermeye yetkili yargı kurumu, bulundukları ya da teslim oldukları yerin Ağır Ceza Mahkemesidir.
Mahkeme, af talebinde bulunan PKK Terör Örgütü mensubunun kimliğini, ilgilinin beyanına göre örgütle olan ilişkisini, yine ilgilinin beyanına göre örgüt faaliyeti kapsamında işlediği suçu tutanakla saptar ve affa hükmeder.
Ağır Ceza Mahkemesinin görevi, başvuranın PKK ile bağını, örgüt faaliyeti kapsamında işlediği suçu ve başvuranın Af kapsamında bulunduğunu saptamaktan ibarettir.
8. Örgütün Mal Varlığının ve Silahlarının Kamulaştırılması
PKK’nın kontrolü altında bulunan bütün mal varlığı, silahlar, araç ve gereçler, suç eşyası kapsamında kamulaştırılmıştır.
PKK mensuplarının teslim ettikleri silahlar ve her türden araç ve gereç, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin veya Güvenlik Örgütlerinin envanterine kaydedilir.
9. Affa Uğrayanların Askerlik Durumları
Aftan yararlanan PKK mensuplarının Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak askerlik yükümlülükleri, ilgili kanunlara göre uygulanır.
İlgiliye askerlik hizmetine başlaması veya hizmeti tamamlaması için üç ay süre verilir.
10. Eğitim
Millî Eğitim Bakanlığı, aftan yararlananların Türkiye Cumhuriyeti devletiyle ve Türk Milletiyle bütünleşmeleri amacıyla eğitimleri için gerekli uygulamaları hayata geçirmekle görevlidir. Eğitim hizmeti, affa uğrayanın talebine bağlıdır.
Kayıtları silinmiş olan üniversite ve yüksekokul öğrencilerinin kayıtları, taleplerine bağlı olarak yenilenir.
11. İstihdam
Kamu yönetimi, aftan yararlananların Türkiye Cumhuriyeti devletiyle ve Türk milletiyle bütünleşmeleri amacıyla çalışma hayatına katılmaları ve geçimlerini sağlamaları için gerekli uygulamaları düzenlemekle görevlidir.
Bu kanunla affa uğrayanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Güvenlik Örgütleri ve Yargılama erkindeki eski görevlerine alınamazlar.
12. Tekerrür
Aftan yararlandıktan sonra terör suçu işleyenler hakkında, tekerrür hükümleri yanında işledikleri suç için öngörülen en yüksek cezaya hükmedilir.
13. Bütünleşmeye Aykırı Uygulamalara Son Verilmesi
Türkiye Cumhuriyeti Devletiyle ve Türk Milletiyle bütünleşme amacına ilişkin tarihsel atılımın gereği olarak, Şeyh Sait, Seyit Rıza gibi Cumhuriyete karşı silahlı kalkışmaların başını çekmiş olanların heykel, büst ve fotoğrafları kamu yerlerinde bulundurulamaz; isimleri kamu binalarına, caddelere, meydanlara ve kamu yerlerine verilemez. Bu tür uygulamalara son verilir.
14. Komşu Devletlerle İşbirliği
Hükümet, bu kanunun etkin uygulaması için, feshedilen PKK Terör Örgütünün faaliyette bulunduğu, başta komşularımız Suriye, Lübnan, Irak, İran, Azerbaycan ve Rusya olmak üzere ilgili devletlerle işbirliği için gerekli düzenlemeleri ve uygulamaları hayata geçirir.
15. Yürürlük ve Uygulama
Bu Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.