Depreme karşı kara kutu dönemi başladı: Türkiye'de ilk ve tek

Gebze Belediyesi olası afetlerde dijital altyapının kesintiye uğramamasını sağlamak amacıyla “Kara Kutu” sistemini tanıttı. Türkiye'de ilk kez uygulanan bu sistemle, deprem sonrası iletişimin sürdürülmesi ve arama-kurtarma çalışmalar daha hızlı yapılacak.

Türkiye’de son yıllarda artış gösteren sismik hareketlilik ve özellikle Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük deprem, halk arasında endişeleri artırırken, yerel yönetimlerden dikkat çeken adımlar gelmeye devam ediyor.

KARA KUTU

Ülkenin dört bir yanında hissedilen sarsıntılar, vatandaşların her sabaha tedirgin uyanmasına neden oluyor. Artan riskler karşısında, yalnızca binaların değil dijital sistemlerin de güvenliğinin sağlanması büyük önem taşırken, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün öncülüğünde geliştirilen “Kara Kutu” sistemi bu anlamda çığır açan bir girişim olarak öne çıkıyor.

Başkan Büyükgöz, tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, havacılıkta kullanılan kara kutulardan esinlenerek geliştirilen sistemin, belediye hizmetlerinin kesintisiz sürmesini, veri güvenliğini ve hızlı müdahaleyi mümkün kıldığını belirtti.

bc7fd55a-7aueu7311vbukd7jh1d3p.jpeg

ÜÇ TEMEL AYAK ÜZERİNE KURULDU

“Kara Kutu” sistemi üç ana başlıkta işlev görüyor:

1. Veri Kesintisizliği:Afet anında belediyeye ait dijital veriler kesintiye uğramadan korunacak. Böylece kamu hizmetlerinin sürekliliği sağlanacak.

2. İletişim Altyapısı: Kent geneline kurulan 36 baz istasyonu ve radyo link teknolojisiyle afet sonrası haberleşmenin kopmasının önüne geçilecek.

3. Mimari Bilgi Erişimi: Gebze'deki tüm binaların mimari projeleri sisteme yüklendi. Bu sayede arama-kurtarma ekipleri, hangi binanın nasıl bir yapıya sahip olduğunu önceden bilerek daha hızlı ve etkili müdahale edebilecek.

20250524aw461693-0.jpg

MİMARLARIN ROLÜ KURTARMA HIZINI ARTTIRDI

Başkan Büyükgöz, Kahramanmaraş merkezli büyük depremde bu sistemin ön hazırlıkları sayesinde önemli başarılar elde ettiklerini söyledi. Hatay’da görev yapan GEAK (Gebze Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi) üyelerinin, mimari projeler sayesinde diğer ekiplerin saatler sonra ulaşabildiği noktalara çok daha kısa sürede müdahale ettiğini vurguladı.

SİSTEM MOBİL DESTEKLİ VE YEDEKLEMELİ

Olası bir senaryoda belediyedeki ana merkezin zarar görmesi durumunda, mobil yedekleme sisteminin devreye gireceğini söyleyen Büyükgöz, “Kara Kutu, adını bu kesintisiz veri akışından alıyor. Depreme özel başlattık ama şu anda sahada aktif çözümler sunuyor” dedi.

Kaynak:iha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.