Deprem uzmanından flaş açıklama: AFAD'a tehlikeyi ilettim
İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından dikkatler yeniden uzman görüşlerine çevrildi. Olası Marmara depremiyle ilgili endişeler sürerken, konunun uzmanlarından Prof. Dr. Cenk Yaltırak, şu an kullanılan tehlike haritalarının bilimsel açıdan yetersiz ve yanıltıcı olduğunu belirti.
VERİ EKSİKLİĞİ
Burak Akdoğan'ın haberine göre, Prof. Dr. Yaltırak, özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra yapılan “risk azaldı” ya da “yakında olacak” gibi yorumların kamuoyunu yanıltabileceğini vurguladı. Kullanılan deprem risk haritalarının çoğunun varsayımlara dayandığını ve veri eksikliği içerdiğini belirten Yaltırak, "Bilgisayar modeline çöp girerse, çöp çıkar. Yanlış veya eksik veriyle doğru sonuç alamazsınız" dedi.
AFAD'A İLETTİ
AFAD’a 6 Şubat öncesinde mevcut yaklaşımların yeterli olmadığını aktardığını dile getiren Yaltırak, bu öngörüsünün doğrulandığını da belirtti.
DEPREME KARŞI APOLLO PROJESİ
Yaltırak, yıllardır önerdiği bilimsel temelli yaklaşımın sonunda hayata geçmek üzere olduğunu belirtti. İTÜ bünyesinde kurulan Marmara Tektonik Araştırma Merkezi (MATAM) ile birlikte, artık varsayımlardan değil gerçek ölçümlerden yola çıkılacak bir sistem geliştiriliyor. Bu çalışmayı, NASA’nın Ay görevlerine benzeterek “Türkiye’nin Apollo Projesi” olarak nitelendiren Yaltırak, hedeflerinin belirsiz tahminler yapmak değil, Marmara’nın deprem riskini yerinde ve ayrıntılı biçimde ortaya koymak olduğunu söyledi.
Kaynak:Karar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.