Deprem uzmanı Ahmet Ercan'dan flaş açıklama: İstanbul koluna sıçradı

Prof. dr. Ahmet Ercan Kuzey Marmara fay hattına ilişkin açıklama yaparak Trakya kolunda meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki gerilimin İstanbul koluna sıçradığını belirtti.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından Kuzey Marmara fay hattına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Ercan, geçtiğimiz günlerde Trakya kolunda meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki gerilimin İstanbul koluna sıçradığını açıkladı.

Ercan, İstanbul fay kolunun yüksek kırılma direnci nedeniyle henüz kırılmadığını ve mevcut verilerin yakın zamanda büyük bir depremi işaret etmediğini söyledi. “Belli ki İstanbul kolu da baskı altında direniyor. İvedi yenileceğini gösteren yeterli veri yok” ifadelerini kullandı.

gp-yspdwoaaqmil.jpg

TRAKYA KOLU BATIYA YÖNELİYOR

Trakya fay kolunun batıya, Uçmakdere yönüne ilerlediğini vurgulayan Ercan, bu hattın ileride Saros Körfezi'ne kadar inebileceğini ve 1912’deki Mürefte Depremi’ne (M7,3) benzer bir senaryonun yaşanabileceğini dile getirdi. Ancak bu kez depremin büyüklüğünün 7.1’i geçmeyeceğini öngördü.

“1894 ADALAR DEPREMİNİN TEKRARI İZLENİMİ YOK”

İstanbul kolunda ise 1894 Adalar Depremi’nin (M6,7) tekrar edeceğine dair bir izlenim bulunmadığını söyleyen Ercan, odak noktasının Sivriada’ya doğru kayabileceğini belirtti. Uzun süredir süren bu gerilimli tablonun yeni olmadığını da sözlerine ekledi.

“KORKU SAÇMAK YERİNE BİLİMSEL TAKİP ÖNEMLİ”

Kuzey Marmara depremlerinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ercan, birkaç artçı sarsıntıyla panik yaratılmaması gerektiğiahmetahahni belirtti: Ercan “Birkaç depremciğe bakıp korku saçmak doğru olmaz. Bana göre daha uzun yıllar var. Jeofizik çalışmalar bunu gösteriyor.” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, açıklamasını “Uğurlusu neyse o olsun” diyerek sonlandırdı.

Ercan'ın açıklamalarının tamamı şöyle:

Gevrek Trakya kolu üzerindeki M6,2’nin ardçıları, doğudaki göreceli dayanıklı İstanbul koluna sıçradı. Sayılarının azlığı kırılma direncinin yüksekliğinden kaynaklanıyor. Belli ki, İstanbul kolu da baskı altında direniyor. İvedi yenileceğini gösteren yeterli veri yok. Bu olgu. bu resim yeni bir oluşum değil. Uzun yıllardır böyle sürüyor. Trakya kolunun uç batısı Uçmakdere ‘ye doğru yönelmiş durumda. O bölgede kilidi kırıp Ganohora’yı karadan güneyine alıp Saros’a inecek. Tıpkı 1912 Mürefte M7,3 depremi gibi. (Bu kez M7,1’i geçmez). İstanbul kolu da sanki 1894 Adalar depremini M6,7 yineleyecek izlenimini uyanmıyor, ancak odak konumunu Sivriadaya doğru değiştirerek. Beklentim böyle. Kuzey Marmara depremleri kesin olacak. Tetikteyiz, izliyoruz. Bir kaç depremciğe bakıp korku saçmak doğru olmaz. Bana göre daha uzun yıllar var. Kestirimler, Jeofizik çalışmalar onu gösteriyor. Uğurlusu neyse o olsun.

1.png

2.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.