Deprem Bilimci Serkan İçelli'den flaş uyarı: Sismik boşluk var 7.4 büyüklüğünde deprem olabilir

6 Şubat depremlerini önceden tahmin ederek dikkat çeken Deprem Bilimci Serkan İçelli, Bursa ve İstanbul için önemli uyarılarda bulundu. İçelli, meydana gelebilecek 6.5 ve 7.4 büyüklüğündeki depremlerle ilgili, hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.

Bursa’da iki gün içinde üç ayrı deprem meydana gelirken, 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğündeki sarsıntılar çevre illerde de hissedildi. Deprem Bilimci İçelli, Kuzey Anadolu fayının güney kolundaki potansiyel büyük depremler hakkında uyarıda bulunarak, bu bölgenin 6.5 ve 6.8 büyüklüğünde sarsıntılara neden olabileceğini belirtti. İçelli, bu durumun özellikle Bursa ve Yalova illerini etkileme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

İSTANBUL İÇİN ÖNEMLİ UYARI

İçelli, İstanbul’daki riskli bölgelerle ilgili de kritik açıklamalarda bulundu. Kuzey Anadolu fay hattının kuzey kolunun ve Yalova’dan Armutlu bloğunun geçtiği alanların yüksek risk taşıdığını belirten İçelli, “İstanbul’daki son depremler bu riskin bir göstergesidir” dedi. Ayrıca, Avcılar segmentinin 6.5 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ve bu bölgede özellikle dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

20250703aw489503-0.jpg

SİSMİK BOŞLUK VE 7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI

Serkan İçelli, İznik, Mekece ve Geyve hattındaki sismik boşluğa dikkat çekerek, bu bölgede potansiyel olarak 7.4 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceği uyarısında bulundu. İçelli, bu bölge için "Her zaman hazır olmamız gerekiyor" diyerek, büyük bir sarsıntıya karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

İçelli, depremlerin büyüklüğüne ilişkin ise, "İstanbul’da 7’nin üzerinde bir deprem beklemiyorum. Ancak 6.5 ve 6.8 büyüklüğünde depremler olabilir" ifadelerini kullandı.

plll-oqan.webp

MERZİFON-ESENÇAY FAYININ TEHDİT POTANSİYELİ

İçelli ayrıca, Merzifon-Esençay fay hattına da dikkat çekti. Amasya, Tokat ve Çorum illerini etkileyebilecek bu fayın aktif olması durumunda 6.8 büyüklüğünde depremler üretmesi olasılığını belirtti. İçelli, Kuzey Anadolu fay hattındaki yıllık kayma hızının 2.5 cm olduğunu ve bu bölgedeki deformasyon enerjisinin 6.2 ile 6.4 arasında olduğunu açıkladı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.