Boğaziçi direnişi 1000. gününde: Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz

Boğaziçi direnişi 1000. gününde: Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz
Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör atamalarına karşı başlayan direniş, 1000. gününde akademisyenler, öğrenciler ve mezunların katılımıyla sürdü. Üniversite bileşenleri, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 2 Ocak 2021 tarihinde Prof. Dr. Melih Bulu’nun kayyum rektör olarak atanmasıyla başlayan direniş, 1000. gününe ulaştı. 4 yılı geride bırakan mücadelede, üniversite bileşenleri bir kez daha “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyerek rektörlük binasına sırtlarını döndü.

Saat 12.15’te Güney Kampüs’te bir araya gelen akademisyenler, öğrenciler, mezunlar ve siyasi parti temsilcileri, “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız” ve “Özerk, özgür, demokratik üniversite” sloganları eşliğinde basın açıklaması yaptı.

"BOĞAZİÇİ DİRENİŞİ TÜRKİYE İÇİN BİR SİMGE OLACAK"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, direnişin yalnızca Boğaziçi Üniversitesi’ni değil, Türkiye’deki diğer üniversiteleri de ilgilendiren bir mücadele olduğunu vurguladı. Özçağdaş, “Boğaziçi Üniversitesi, bu süreçte 60’a yakın akademisyenini kaybetti. Yerlerine kayyum zihniyetiyle yüzlerce kişi atandı. Ancak bu direniş, ülkenin demokrasi mücadelesinde bir simge olacak” dedi.

"KORKUN, ÇÜNKÜ HALK BU HUKUKSUZLUKLARI AFFETMEYECEK"

Özçağdaş, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Türkiye, demokratik bir hukuk devletidir. Bu hukuksuzlukların bir bedeli olacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılan haklar, hiçbir zaman size teslim edilmeyecek. Korkun, çünkü bu halk sizi affetmeyecek.”

"KAYYUM YÖNETİMİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına yapılan açıklamada, akademisyenlere uygulanan mobbing ve baskılara dikkat çekildi. Öğrenci temsilcisi Talha Keskin, “Bugün 1000. nöbetini tutan hocalarımız baskılarla istifaya zorlanıyor. Dersler keyfi olarak iptal ediliyor. Ancak biz, bu kararları ve kayyum yönetimini kabul etmiyoruz” dedi.

Keskin, direnişin sadece üniversitedeki kayyumlara karşı değil, halkların iradesine yönelik her türlü gaspa karşı da bir mücadele olduğunu ifade ederek, “Boğaziçi direnişi, halkların seçim iradesine yönelik saldırılara karşı bir duruştur” dedi.

"EĞİTİM ÖZGÜRLEŞECEK"

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ise, direnişi üniversitelere yönelik baskılara karşı bir sembol olarak nitelendirdi. Irmak, “Üniversiteler, iktidarın siyaseti için araçsallaştırılıyor. Ancak bu despot zihniyet, mücadelemizle sona erecek ve eğitim özgürleşecek” dedi.

"SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ"

Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri, direnişlerinin sonuna kadar devam edeceğini bir kez daha ilan etti. Güney Kampüs’te bir araya gelen kalabalık, “Özgür, özerk ve demokratik üniversite” taleplerini hayata geçirmek için mücadele edeceklerini vurguladı.

Kaynak:Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.