AP’den Türklerin Schengen vizesi sorununa çağrı: Bu alana ayrılan kaynaklar artırılmalıdır

AP’den Türklerin Schengen vizesi sorununa çağrı: Bu alana ayrılan kaynaklar artırılmalıdır
Avrupa Parlamentosu, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Üye ülkelere, kaynak ve personel artırımı çağrısı yapıldı.

Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularında yaşanan yüksek ret oranları gündemden düşmezken, Avrupa Parlamentosu'ndan dikkat çeken bir adım geldi. AP’nin hazırladığı Türkiye Raporu’nda, vize işlemlerinde yaşanan tıkanıklıklar vurgulanarak üye ülkelere “kapasite artırımı” çağrısı yapıldı.

Raporu kaleme alan AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türklerin vize başvurularında ciddi sorunlar yaşadığını belirtti. “Talepteki belirgin artış” ve “sistemin kötüye kullanılması korkusu” gibi gerekçelerin süreci daha da zorlaştırdığına dikkat çekildi. Amor, hem Türkiye’ye hem de AB’ye sürecin iyileştirilmesi için daha fazla siyasi kararlılık ve idari çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

ÜYE ÜLKELERE NET MESAJ

Raporda, özellikle vize işlemleriyle ilgilenen konsoloslukların kapasite açısından yetersiz kaldığı vurgulandı. AP, üye ülkelere yönelik çağrısında “Bu alana ayrılan kaynaklar artırılmalıdır” ifadesine yer verdi.

RET ORANI HER YIL ARTIYOR

AB Komisyonu’nun 2023 yılı verilerine göre Türkiye’den yapılan 1 milyon 55 bin 885 vize başvurusunun yüzde 16,1’i reddedildi. 2022’de ise ret oranı yüzde 15,7 olarak açıklanmıştı. Türkiye, başvuru sayısıyla Schengen vizesine en çok talepte bulunan ülkeler arasında yer aldı.

103 BİN TÜRK İLTİCA ETTİ, BİRÇOK KİŞİ GERİ DÖNMEDİ

BBC Türkçe’ye konuşan bir AB yetkilisi, 2023 yılında Schengen vizesiyle giriş yapan 103 bin Türk vatandaşının daha sonra iltica başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Aynı yetkili, vizeyle girip süre sonunda çıkış yapmayan Türklerin sayısının da "azımsanamayacak düzeyde" olduğunu vurguladı.

VİZE MUAFİYETİ SÜRECİ DE RAĞBETTE

Raporda vize serbestisi konusu da yeniden gündeme taşındı. Özellikle ticari ilişkiler ve Erasmus gibi eğitim programları için vize kolaylığına destek verildi. Ancak Türkiye’nin vize muafiyeti için gerekli kriterleri yerine getirmediği hatırlatıldı. AB, kalan altı kriterin bir an önce karşılanmasını talep etti.

VİZE MUAFİYETİ İÇİN EKSİK KALAN 6 KRİTER

Türkiye’nin henüz karşılamadığı altı kriter şunlar:

  1. Terörle mücadele yasasında reform
  2. Europol ile operasyonel iş birliği
  3. GRECO’nun yolsuzlukla mücadele önerilerinin uygulanması
  4. Kişisel verilerin AB standartlarına uygun hale getirilmesi
  5. Tüm AB ülkeleriyle suç işbirliği mekanizmalarının tamamlanması
  6. Geri Kabul Anlaşması’nın tam olarak uygulanması

Raporda yalnızca vize değil, Türkiye’nin AB üyeliği süreci de değerlendirildi. İnsan hakları, hukuk ve demokrasi konularında endişeler sıralandı. Katılım sürecinde “kestirme yol olmadığı” vurgulandı ve “demokratik değerlerden taviz verilemez” denildi. 27 sayfalık Türkiye Raporu, 6 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu’nda tartışmaya açılacak, 7 Mayıs’ta oylanarak son halini alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.