Akdeniz'de 6 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Bektaş'tan uyarı

Akdeniz'de 6 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Bektaş'tan uyarı
Akdeniz'de gece saat 01.51’de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin ardından Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’tan dikkat çeken açıklamalar geldi.

AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre kaydedilen depremin ardından sosyal medyada birçok kullanıcı farklı şehirlerden sarsıntıyı hissettiklerini paylaştı. Son dönemde Türkiye genelinde artan sismik hareketlilik, özellikle 23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılarla devam ederken, Akdeniz’deki bu yeni deprem tedirginliği yeniden gündeme taşıdı.

Prof. Dr. Bektaş, “Ege deprem kümesine dikkat” diyerek önemli bir uyarıda bulundu. Uzman isim, Girit açıklarında yaşanan 6 büyüklüğündeki depremin Ege bölgesindeki fay hatlarına baskı oluşturduğunu ve bu durumun yeni depremleri tetikleyebileceğini ifade etti.

deprem.jpg

"GİRİT DEPREMİ, EGE BÖLGESİ İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR"

Yaptığı paylaşımda Girit Fayı'nda meydana gelen depremin, Afrika Levhası’nın Anadolu Levhası altına itilmesi sonucu oluşan gerilimin bir sonucu olduğunu belirten Prof. Dr. Bektaş, bu gerilimin kuzeydoğu yönünde Uşak Fay Bloku’na ve genel olarak Ege deprem bölgesine stres transferine yol açtığını söyledi.

EGE DEPREM KÜMESİ GENİŞLİYOR

Prof. Dr. Bektaş, Ege'deki fay hattı kümelenmesine dikkat çekerek, bu bölgenin batıda İzmir-Manisa, doğuda Afyon-Isparta, kuzeyde Kütahya ve güneyde Muğla’ya kadar genişleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Uşak Fay Bloku’nun son yüzyılda 6 ile 7 büyüklüğünde beş büyük deprem ürettiğini hatırlatan Bektaş, “Girit’te yaşanan M6 büyüklüğündeki son deprem, bu genişleme riskini daha da artırmıştır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.