Akdeniz depremi daha büyük bir felaketin habercisi mi? Helen yayı fayında alarm
Akdeniz’de, gece saat 01:51’de meydana gelen ve yerin 74 kilometre derinliğinde kaydedilen 6.0 büyüklüğündeki deprem, uzmanlar tarafından endişeyle değerlendirildi. Depremin, Helen yayı ile Burdur-Fethiye makaslama zonu arasında yer alan ve Strabon Hendeği olarak bilinen aktif fay hattı üzerinde gerçekleştiği belirtildi.
BATURHAN ÖĞÜT UYARDI
Deprem bilimci Baturhan Öğüt, depremin gerçekleştiği bölgenin uzun süredir enerji biriktirdiğine dikkat çekti. Aynı hattın 1948 yılında yerin 15 kilometre derinliğinde 7.5 büyüklüğünde bir depreme neden olduğunu hatırlatan Öğüt, bu fay segmentinin benzer büyüklükte bir deprem daha üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Öğüt "Gece saat 01:51'de yerin 74/km derinliğinde meydana gelen 6,0 büyüklüğü'ndeki deprem Helen yayının, Burdur Fethiye makaslama zonuna uzanan Strabon hendeği fayı üzerinde gerçekleşti. Depremin olduğu nokta bölgede sismik boşluk niteliğini taşıyor. 1948'de yerin 15/km derinliğinde 7,5 büyüklüğünde deprem üretmiş bu fayın bu bölümü aynı büyüklükte deprem üretebilir." dedi.
TSUNAMİ RİSKİ UYARISI
Bölgedeki sismik hareketliliğin yalnızca karasal etkilerle sınırlı kalmayabileceğini vurgulayan Öğüt, olası büyük bir depremin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Ege’de 2,5 ila 4,5 metreyi bulabilecek tsunami dalgaları yaratabileceğini söyledi. Söz konusu tsunami riskinin Fethiye ve Antalya kıyılarının yanı sıra Kıbrıs'ın batı kıyıları, Mısır, Gazze ve İsrail sahillerine kadar ulaşabileceği değerlendiriliyor.
Öğüt "Deprem üretmesi halinde doğu Akdeniz ve güney doğu Ege denizinde 2,5-4,5 metreye varan tsunami üretebilir. Bu Tsunami Fethiye, Antalya kıyısı, Kıbrıs'ın batısında, Mısır, Gazze ve İsrail'in kıyılarına kadar ulaşabilir." ifadelerini kullandı.
"SİSMİK BOŞLUK" VURGUSU
Depremin meydana geldiği noktanın bir “sismik boşluk” olduğuna işaret eden uzmanlar, bu tür bölgelerde uzun süredir deprem olmamış olmasının, biriken enerjinin daha büyük sarsıntılarla açığa çıkabileceği anlamına geldiğini belirtiyor. Öğüt, bu nedenle bölgenin izlenmeye devam edilmesi gerektiğini, özellikle Helen yayı ve çevresindeki tektonik yapıların daha yakından takip edilmesinin şart olduğunu dile getirdi.
MARAŞ DEPREMİNİ BİLDİ
Öte yandn 2023 Şubat ayında meydana gelen 7.5 yüklüğündeki depremi Öğüt 4 ay öncesinden bilmiş ve uyarmıştı. Öğüt "Arkadaşlar Kahramanmaraş ilimiz de pazarcık segmenti sismik bir boşluktur burdaki deprem aktivitesi iyi izlenmelidir. Pazarcık fayı 500 yıldır kırılmadı ve kırılmayı bekliyor." demişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.