AFAD'ın Türkiye Deprem Risk Haritası erişime açıldı: Sokağınızın durumunu nasıl öğrenebilirsiniz?
Birçok kişi oturduğu sokakta ne kadar deprem riski bulunduğunun ya da binalarının dayanıklılığının farkında değil. Ancak AFAD’ın hazırladığı interaktif deprem haritası ile bu bilgilere ulaşmak mümkün.
ADIM ADIM RİSK HARİTASINA ERİŞİM
Euronews muhabiri Çağla Üren'in aktardığı bilgilere göre; vatandaşlar, AFAD’ın interaktif haritasına https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden erişebiliyor. Siteye giriş yapıldığında kullanıcıların e-Devlet bilgileriyle kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. Başarılı girişin ardından, ana sayfanın sol üst köşesinde yer alan "Adres Sorgulama" bölümüne tıklayarak il, ilçe ve mahalle bilgileri girilerek sorgulama yapılabiliyor.
DEPREM İVMESİ SOKAKLAR ARASINDA BİLE DEĞİŞEBİLİYOR
Etkileşimli haritada yapılan aramalarda görülebileceği üzere, aynı mahallede bulunan iki farklı sokakta dahi deprem risk durumu değişiklik gösterebiliyor.
Bunun temel nedeni ise zeminin türü gibi doğal faktörler. Kaya zeminler deprem dalgalarını zayıflatırken, yumuşak ve gevşek zeminler (örneğin dolgu veya alüvyon alanlar) deprem dalgalarını büyütüp daha yüksek ivmelere neden oluyor. Ayrıca fay hattına olan uzaklık, yer şekilleri ve yeraltı su seviyesi gibi unsurlar da deprem etkisini artırabiliyor. Özellikle suya doygun zeminlerde yaşanan sıvılaşmalar, sarsıntı şiddetini daha da yükseltebiliyor.
ÖRNEK VAKA: SİLİVRİ DEVLET HASTANESİ'NİN RİSK ANALİZİ
Geçtiğimiz çarşamba meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sırasında Silivri Devlet Hastanesi’nde hasar oluştuğu ve hastaların bahçeye tahliye edildiği görüntüler sosyal medyada yer aldı.
Söz konusu hastanenin bulunduğu Nedim Beyazgül Sokak, AFAD’ın interaktif haritasında incelenebiliyor. Haritada, bu sokağın daha açık bir renkle gösterildiği, çevresindeki bazı sokakların ise daha koyu kırmızı renkle işaretlendiği görülüyor.
HARİTADA SOKAK RİSK BİLGİSİ NASIL GÖRÜNTÜLENİR?
Nedim Beyazgül Sokak’ın risk analizine ulaşmak için kullanıcıların izlemesi gereken adımlar şöyle:
Sol menüde bulunan "Bilgi Al" seçeneğine tıklayın.
İmleci risk durumunu öğrenmek istediğiniz sokağın üzerine getirip tıklayın.
Açılan pencerede, ilgili sokağın Katman, Değer, Enlem ve Boylam bilgileri yer alır.
Kullanıcılar özellikle "Katman" ve "Değer" bilgilerini kaydederek sokaklarının deprem riski analizine ulaşabiliyor. Örneğin Silivri Devlet Hastanesi’nin bulunduğu sokak için haritada "PGA 475 / 0.320 g" değerleri yer alıyor.
PGA 475 VE 0.320 G NE ANLAMA GELİYOR?
"PGA 475" ifadesi, 475 yılda bir gerçekleşmesi beklenen büyük bir depremin yaratacağı yer sarsıntısının ivmesini gösteriyor. Bu süre, beklenen büyük İstanbul depremi gibi seyrek fakat yıkıcı sarsıntılar için kullanılan bir ölçüm.
PGA (Peak Ground Acceleration), yani maksimum yer ivmesi, deprem anında yerin en hızlı sallandığı anı temsil ediyor. "0.320 g" değeri ise, yerçekimi ivmesinin yüzde 32’sine eşdeğer bir sarsıntı anlamına geliyor.
Bu değerlere göre:
0.1 g ve altı: Düşük riskli
0.1 g – 0.3 g arası: Orta riskli
0.3 g – 0.6 g arası: Yüksek riskli
0.6 g üzeri: Çok yüksek riskli
Silivri Devlet Hastanesi'nin bulunduğu bölgedeki 0.320 g değeri, "yüksek risk" kategorisinin başlangıcında yer alıyor.
Risk bilgilendirmesinden sonra atılabilecek adımlar
Haritada belirlenen risk değerleri, ilgili bölgede binaların mutlaka güncel deprem yönetmeliklerine uygun inşa edilmesi gerektiğini gösteriyor. Aksi takdirde, büyük bir depremde ciddi hasarlar kaçınılmaz olabilir.
Vatandaşlar, yaşadıkları binaların dayanıklılığını öğrenmek için belediyelerin bina tespit hizmetlerinden faydalanabiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Hızlı Tarama Tespiti Projesi de bu hizmetlerden biri.
İlgili başvurular https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/basvuru/ adresi üzerinden yapılabiliyor. İnceleme sonucunda yüksek riskli olarak değerlendirilen binaların bilgileri ilçe belediyeleriyle paylaşılıyor. İlçe belediyeleri, bina sahiplerinden gerekli incelemeleri yaptırmalarını talep ediyor.
Bu sürece hem ev sahipleri hem de kiracılar dahil olabiliyor. Başvuru sırasında tapu belgesi ile ada ve parsel bilgileri gibi belgeler de gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.