81 ilde uygulanacak: Artık kayıt altına alınacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehirlerde yeşil alan düzenlemelerine yeni bir standart getiriyor. Bakanlık, iklim değişikliğine dayanıklı ve yöreye özgü bitkilerin tercih edilmesi amacıyla "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi"ni hayata geçiriyor. Türkiye genelinde uygulanacak projeyle, 81 ilin doğal bitki örtüsü kayıt altına alınacak ve peyzaj uygulamalarında kullanılacak bitkiler belirlenerek yerel ekosistemlerin korunması sağlanacak.
İLK AŞAMA TAMAMLANDI
Proje kapsamında İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için hazırlanan bitki rehberleri tamamlandı. 2025 yılı içinde diğer beş coğrafi bölgenin rehberlerinin de oluşturulması hedefleniyor. İlk etapta belediyelerin kullanımına sunulacak rehber, şehirlerin egzotik bitkiler yerine kendi iklim koşullarına uygun doğal bitkilerle yeşillendirilmesine öncülük edecek.
DETAYLI BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 81 ilin bitki rehberinin titizlikle hazırlandığını belirterek, "Ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirilmesi için önemli bir adım atmış olacağız" ifadelerini kullandı.
DOĞAL BİTKİLER TEŞVİK EDİLECEK
Türkiye’nin sahip olduğu 12 binden fazla bitki taksonu ve 3 binden fazla endemik tür göz önünde bulundurularak, şehir peyzajlarında egzotik bitkiler yerine doğal türlerin tercih edilmesi sağlanacak. Böylece, sürdürülebilir olmayan, bakım maliyeti yüksek ve iklim yapısına uygun olmayan bitkilerin kullanımı yerine, bölgesel ekosistemlere katkı sağlayacak bitkilerin yetiştirilmesi teşvik edilecek.
KENTSEL PEYZAJDA YENİ DÖNEM
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, hazırlanan rehberin şehirlerde uygulanacak peyzaj projelerine önemli katkılar sunacağını belirterek, "Bu çalışmayla peyzaj uygulamalarında kurakçıl, az su tüketen ve iklime dayanıklı bitkiler tercih edilecek. Rehber sayesinde, kent peyzajında bölgeye uyum sağlamayan bitkiler yerine, yerel bitkiler kullanılacak. Hazırlanan rehberin sonunda yer alan kare kod okutularak, her bölge için önerilen bitkilerin listesine ulaşılabilecek" dedi.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.