Yoksulluk en çok çocukları vurdu: Okula ablasının terliğiyle giden çocuk "utanıyorum" dedi

Yoksulluk en çok çocukları vurdu: Okula ablasının terliğiyle giden çocuk "utanıyorum" dedi
Derin Yoksulluk Ağı’nın raporunda Türkiye’de her iki çocuktan birinin iç çamaşırı bulamadığı, yüzlerce çocuğun ise ayakkabı ve kıyafet ihtiyacıyla günü bitirmek zorunda kaldığı ortaya çıktı.

Derin Yoksulluk Ağı’nın (DYA) çarpıcı araştırması, Türkiye’de çocukların yalnızca gıda değil, giyinme hakkından da mahrum kaldığını da ortaya çıkardı. 0-18 yaş arası 234 çocukla yapılan saha çalışmasında, her iki çocuktan birinin yeterli iç çamaşırına sahip olmadığını, yüzlercesinin ayakkabı, pantolon ve tişört ihtiyacını gideremediği tespitini tokat gibi çarptı. Yoksulluk, çocuklarda sosyal dışlanma ve özgüven kaybına yol açarken, eğitime erişimlerini de tehdit etti.

ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNEN 90 HANEDE ARAŞTIRMA YAPILDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre, 15 yaş altı çocukların yüzde 9,2’si maddi imkânsızlıklar nedeniyle ne yeni giysiye erişiyor, ne de iki çift düzgün ayakkabıya... DYA, bu verileri sahada derinleştirmek için asgari ücretle geçinen veya sosyal yardım alan 90 hanede 234 çocukla görüşmeler yaptı. Araştırma, 129 çocuğun yeterli iç çamaşırına, 192 çocuğun ayakkabıya, 158 çocuğun pantolona ve 148 çocuğun tişörte erişemediğini aktardı.

"BİR ANNE, ÇOCUĞUNUN 23 NİSAN ETKİNLİĞİ İÇİN BEYAZ GÖMLEK ALAMADIĞINI ANLATTI"

Cumhuriyet gazetesinde yer alan bilgilere göre, DYA Kurucusu Hacer Foggo yoksulluğun çocuklar için sadece fiziksel bir eksiklik olmadığını aynı zamanda sosyal dışlanma ve eğitim haklarının zedelenmesi anlamına geldiğini belirtti. Foggo, “Dün bir anne, çocuğunun 23 Nisan etkinliğine katılabilmesi için beyaz gömlek alamadığını anlattı. Bu çocuğun yaşadığı şey yalnızca bir eksiklik değil, bir eşitsizliktir.” ifadelerini kullandı. Araştırmaya göre, çocukların %18,7’si maddi nedenlerle okul etkinliklerine katılamadığı kaydedildi.

"AYAKKABIM YOKTU, ABLAMIN KADIN TERLİĞİNİ GİYDİM"

Araştırmada, çocukların ve ailelerin yürek burkan ifadeleri dikkat çekerken bir çocuk, “Ayakkabım yoktu, ablamın kadın terliğini giydim, artık mahallede utanıyorum.” dedi. Bir anne ise “Çocuklarımın bedenini bilmiyorum çünkü yıllardır yeni bir kıyafet almadım.” açıklamalarında bulundu. Annenin belirttiğine göre, kıyafet ihtiyaçları çöpten, bağışlardan ya da belediye yardımlarıyla karşılandı.

SOSYAL TRAVMA VE EĞİTİM ENGELİ

DYA’nın çalışması, kıyafet yoksunluğunun çocuklarda ciddi psikolojik ve sosyal sorunlara yol açtığını gösterdi. Özellikle ergenlik çağındaki kız çocuklarının, uygun kıyafetleri olmadığı için okuldan uzaklaşma riskiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Giysi eksikliği, çocukların sosyal etkinliklerden kopmasına, özgüven kaybına ve okuldan soğumasına neden oldu. Bu durum, yoksulluğun çocukluk çağında yarattığı derin yaraları gözler önüne serdi.

Kaynak:Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.