TOKKDER raporu yayımladı: Hibrit ve elektrikli araçların kiralamadaki payı arttı

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER) bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yayımladığı rapora göre, operasyonel kiralama sektöründe hibrit ve elektrikli araçların payı ilk kez çift haneye çıkarak yüzde 10,4’e yükseldi. Ancak sektörde toplam araç sayısı, geçen yılın sonuna göre yüzde 3,8 gerileyerek 242 bin 200’e düştü.

Raporda, sektörün toplam aktif büyüklüğü 292 milyar TL olarak açıklanırken, en çok tercih edilen markalar sırasıyla Renault (%18,7), Fiat (%16,2) ve Toyota (%9,4) oldu. Araç parkının yüzde 60,7’si benzinli, yüzde 28,8’i dizel araçlardan oluşurken, hibrit ve elektrikli araçların payı dikkat çeken artışla yüzde 10,4’e ulaştı.

Sektörde en çok tercih edilen gövde tipi sedan araçlar oldu (%44,3). Onu hatchback (%25,3) ve SUV (%21,6) takip etti. Otomatik vitesli araçlar ise yüzde 81,9’luk payla pazarın büyük bölümünü oluşturdu.

TOKKDER Başkanı Kağan Yaşa, sektörün 2018'de 328 bin araçlık filo büyüklüğünden bugün 242 bine düştüğünü vurgulayarak, yüksek kredi faizleri ve artan maliyetlerin bu daralmada etkili olduğunu söyledi. Yaşa, “Avrupa’da kiralamanın toplam satışlardaki payı yüzde 57, bizde ise sadece yüzde 15. Bu, sektörün büyüme potansiyelini açıkça ortaya koyuyor” dedi.

Yaşa, araç kiralama gider sınırının yükseltilmesini ve GPS zorunluluğunun ötelenmesini talep ederek, “Bu gibi uygulamalar bu dönemde sektörü zorluyor. Destek olunmazsa, ekonomiye katkı azalır” dedi.

“Sahiplik yerine kullanım” modelinin gelecekte daha çok benimseneceğini ifade eden Yaşa, KOBİ’lerin bu sistemi yeterince tanımadığını, bilinçlendirme çalışmalarıyla operasyonel kiralamanın yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. “Kiralama, hem maliyet hem risk yönetimi açısından şirketler için daha avantajlı. Gelecek bu yönde şekilleniyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.