Şirketlerde kart limiti krizi derinleşiyor: Ticari kartlara günlük ve işlem bazlı fren

Şirketlerde kart limiti krizi derinleşiyor: Ticari kartlara günlük ve işlem bazlı fren
Ticari kredi kartlarında uygulanan işlem kısıtlamaları, firmaların ödeme sistemlerini zorluyor. Ticari kredi kartlarında yüksek limitler görünse de, harcama kısıtlamalarının işletmelerin ödeme süreçlerini sekteye uğrattığı bildirildi.

Ticari kredi kartı limitlerinin yüksek olmasına rağmen bankalar tarafından harcamalara getirilen işlem kısıtlamaları, şirketlerin ödeme süreçlerini sekteye uğratıyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, firmalardan bu konuda çok sayıda şikayet aldıklarını dile getirdi.

Gürsel, “İşletmelere ait kredi kartlarının limitleri yüksek olmasına rağmen, son dönemde bankalar tarafından harcama tutarlarına getirilen kısıtlamalar, reel sektörde ciddi sorunlara neden oluyor. Kredi kartı limiti yüksek olan pek çok işletme, tedarik zincirinde mal veya hizmet alımı sırasında bankaların uyguladığı günlük ya da işlem bazlı harcama sınırları nedeniyle işlemlerini gerçekleştiremiyor ve ticaretinin akışında aksaklık yaşıyor” dedi.

FİNANSMAN DARBOĞAZI GİDEREK DERİNLEŞİYOR

Kart limitlerinin tam olarak kullanılamaması, özellikle nakit akışı kısıtlı olan işletmelerin daha büyük bir finansal darboğaza sürüklenmesine yol açıyor. Baran, bu uygulamaların “ticaretin doğal akışını olumsuz etkilediğini” ve ticari kartların, kredi artış hız sınırlamasının dışında tutulması gerektiğini söyledi.

"TİCARİ KARTLAR SINIRLAMA DIŞINDA TUTULMALI"

ATO Başkanı Baran, Merkez Bankası’nın kredi artışına yönelik uyguladığı sınırların ekonomik program çerçevesinde makul olduğunu belirterek, bu sınırların özellikle KOBİ’ler için daha esnek hale getirilmesini önerdi. Baran, “Ancak finansmana erişimin bu kadar sıkıntılı olduğu bir dönemde, ticari kartların sınırlamanın dışında tutulması şirketlerimizi bir nebze de olsa rahatlatacaktır” diye konuştu.

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat da ticari kart kullanımındaki sınırlamaların piyasa dinamizmini zedelediğini ifade etti. Fayat, “Şirket kredi kartları çoğunlukla küçük ve küçük-orta ölçekli firmaların kullandığı bir finansman modeli. Bu ölçekteki firmaların da şu dönemde başka türlü finansmana ulaşımı çok zor. Bu firmalar da oradaki limitle işlerini kayıt altında döndürüyor. Dolayısıyla firmaların yaklaşık yüzde 90’ının bu ölçekteki KOBİ’ler olduğu düşünülürse, küçük işletmelerin rahat ticaret yapması için şirket kredi kartlarının kısıt dışında tutulması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

OPERASYON YAVAŞLIYOR, TİCARET TIKANIYOR

İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel ise işletmelerin uzun süredir sermaye sıkıntısı yaşadığını vurguladı. “Dolayısıyla en azından ticari kredi kartı tarafına biraz daha esneklik getirilmesi, talebin bu denli düşük olduğu dönemde çok önemli. Arz tarafını rahatlatmazsak piyasada, ileriki süreçte enflasyonda arz gölü de yiyebiliriz. Bu nedenle ticari kredi maliyetlerinin yüksekliğini geçtik, en azından gayri nakdi kredilerin sınırlandırılmasını önlememiz lazım. Bu noktada da ticari kredi kartlarının kullanımı, ticari kredi büyüme sınırlamasından hariç tutulması gerekiyor” dedi.

"GEREKSİZ TÜKETİMİ ENGELLEYELİM AMA ÜRETİMİ DEĞİL"

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener de ekonomideki hassas süreçte üretim ve ticaretin devam etmesinin hayati önemde olduğunu dile getirdi. “Enflasyonla mücadele kapsamında gereksiz tüketimin kısıtlanması amaçlı tedbirleri destekliyoruz” diyen Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bununla birlikte, üretim amaçlı tedarik işlemlerinde kullanılan ticari kart harcamalarının kısıtlanmasının sektörlerin yaşadığı finansal sıkıntıları artıracağını düşünüyoruz.”

KOBİ’LERİN YÜKÜ ARTIYOR, ÇEK KULLANIMI TIRMANIYOR

Özgener, kart kullanımındaki işlem engellerinin özellikle KOBİ’ler üzerinde baskı oluşturduğunu, firmaların bu yüzden çek kullanımına yöneldiğini ifade etti. Özgener, “Şartlar zaten zorken, bankalar tarafından işletmelere ait ticari kredi kartı harcamalarına getirilen işlem kısıtlamaları iş insanlarının elini kolunu bağlıyor. Üyelerimizden, kredi kartı limitlerinin fiilen tam olarak kullandırılmadığı, bankaların blokaj uygulamaları veya işlem bazlı kısıtlamalar getirdiği, bu durumun, özellikle nakit akışı hassas olan KOBİ’ler üzerinde baskı oluşturduğu ve firmaları çek kullanımına yönelttiğine ilişkin bildirimler alıyoruz” dedi.

Karşılıksız çek oranlarının da arttığına dikkat çeken Özgener, bu tablonun hem firmaların hem de tedarik zincirinin istikrarını tehdit ettiğini vurguladı. Ticari kartlara yönelik harcama kısıtlarının kaldırılması ve sektörel ihtiyaçlara göre esnek kullanımın sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaynak:Ekonomim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.