OECD Türkiye’yi uyardı: Büyümenin sürdürülebilirliği tehlikede

OECD Türkiye’yi uyardı: Büyümenin sürdürülebilirliği tehlikede
OECD, Türkiye'nin son yıllarda hızlı büyüdüğünü ancak bu büyümenin sürdürülebilir olmadığını açıkladı. Raporda, yapısal reformlar ve istikrarlı bir ekonomi politikasının artık kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin son yıllarda güçlü bir büyüme performansı sergilediğini ancak bu büyümenin sürdürülebilir olmadığını vurguladı. OECD, kadın istihdamındaki düşük oran, yüksek gelir eşitsizliği ve yetersiz çevre politikaları nedeniyle büyümenin gelecekte sekteye uğrayabileceğine dikkat çekti.

OECD, Türkiye’nin artık geleneksel büyüme kaynaklarına güvenemeyeceğini belirtti. Raporda, “Ekonomik yakınsamada bir sonraki aşama için güvenilir ve istikrarlı bir makroekonomik duruş ile yapısal reformlar kilit önemdedir” ifadeleri kullanıldı.

BÜYÜME HIZI YAVAŞLADI

Türkiye ekonomisi 2022'de yüzde 5,3, 2023'te ise yüzde 5,1 oranında büyüdü. Ancak 2024’te bu oran yüzde 3,2’ye geriledi. 2025’te büyümenin daha da düşerek yüzde 3,1’e ulaşması bekleniyor.

Rapora göre 2024 sonunda enflasyonun yüzde 58,5, 2025 sonunda ise yüzde 31,4 olması bekleniyor. OECD, para politikasının sıkı kalmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

KAMU MALİYESİNDE VERİMLİLİK VURGUSU

Kamu harcamalarının daha verimli kullanılması gerektiğini belirten OECD, vergi sisteminin sadeleştirilmesi ve KDV gelirlerinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımının düşük olduğu vurgulandı. Raporda, erken çocukluk eğitiminin genişletilmesi, ebeveyn izinlerinin eşit hale getirilmesi ve kadınlar için daha esnek iş koşullarının sağlanması önerildi.

YEŞİL DÖNÜŞÜMDE GECİKME VAR

OECD, Türkiye'nin karbon salımını azaltma hedeflerine ulaşmak için acilen kömürden çıkması ve karbon fiyatlandırmasını devreye sokması gerektiğini belirtti. 2053 net sıfır hedefinin gerçekleşmesi için bu adımların zorunlu olduğu vurgulandı.

YENİLİKÇİLİK VE ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ YETERSİZ

Türkiye’nin inovasyon performansının OECD ortalamasının gerisinde kaldığına dikkat çekildi. 2018-2020 döneminde Türk firmalarının yalnızca üçte biri yenilik gerçekleştirdi. Üniversite-sanayi iş birliği ise zayıf kaldı.

6 Şubat 2023 depremlerinin ekonomik etkisine de değinilen raporda, afetten kaynaklı toplam maliyetin GSYH’nin yüzde 9’una ulaştığı bildirildi. 2023’te yalnızca depremle ilgili kamu harcamaları GSYH'nin yüzde 3,6’sını oluşturdu.

Kaynak:KARAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.