OECD ekonomistleri ortaya koydu: Türkiye’ye güven artıyor
çekmeye başladı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Türkiye ekonomisti Sebastien Turban, Türkiye’nin mevcut ekonomik politikalarını sürdürmesi halinde, yatırımcı güveninin daha da pekişeceğini söyledi.
Geçtiğimiz hafta yayımlanan "Türkiye İnceleme Raporu"nun yazarlarından olan Turban, özellikle 2023 ortasından bu yana uygulanan politik dönüşümün etkilerine dikkat çekti. Cari açıkta düşüş, rezervlerde artış ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme, bu dönüşümün somut göstergeleri olarak öne çıktı.
“ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINANA KADAR SIKI DURUŞ SÜRMELİ”
Turban, para ve maliye politikalarının OECD öngörüleriyle uyumlu olduğunu vurgulayarak, “Sıkı duruşun korunması, enflasyon kontrol altına alınana kadar sürmeli. Orta Vadeli Program hedefleri yakalanırsa, kamu borcu da sürdürülebilir kalacaktır” dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasına ilişkin net mesajlar verdiğine işaret eden Turban, faiz kararlarının enflasyon ve beklentiler ışığında şekillendirilmesinin olumlu bir yaklaşım olduğunu belirtti. Para politikasında erken gevşeme riskine de değinen ekonomist, bu olasılığın ana senaryoları içinde yer almadığını kaydetti.
“REZERVLERDEKİ ARTIŞ DENGELİ BİR YAPIYA İŞARET EDİYOR”
Makroekonomik dönüşümle birlikte Türkiye'nin dış pozisyonunun da güçlendiğini belirten Turban, brüt ve net rezervlerde son iki yılda kayda değer bir artış yaşandığını söyledi. 2024 itibarıyla net rezervlerin, 2020 başından bu yana ilk kez pozitife döndüğünü vurguladı. Son dönemde yaşanan sınırlı gerilemeye rağmen bu birikimin büyük oranda korunduğunu belirtti.
“TÜRKİYE'NİN POTANSİYEL BÜYÜMESİ YÜZDE 4”
Sıkı para ve maliye politikalarının, ekonomideki aşırı ısınmayı kontrol altına aldığını söyleyen Turban, bu yıl Türkiye'nin yüzde 3,1 büyümesini, 2026’da ise büyümenin potansiyel seviye olan yüzde 3,9’a ulaşmasını beklediklerini aktardı.
Potansiyel büyümenin yüzde 4 seviyesinde olduğunu hatırlatan Turban, “Bu düzeyde bir büyüme, enflasyonda yukarı yönlü baskı yaratmadan sürdürülebilir büyüme sağlar” dedi.
Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye yönelik algısının son dönemde olumlu yönde değişmeye başladığını belirten Turban, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarını bu iyileşmenin önemli bir göstergesi olarak gösterdi. Ancak hâlâ atılması gereken adımlar olduğunu vurgulayan ekonomist, kalıcı sermaye girişinin sağlanması için doğrudan yatırımlara odaklanılması gerektiğini ifade etti.
Turban, "Yabancı yatırımların sürdürülebilir olması için belirsizliklerin azaltılması, güven veren bir iletişim dili ve reformların kararlılıkla sürdürülmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.
OECD RAPORUNUN SATIR ARALARI
OECD’nin son Türkiye raporunda; mali disiplinden taviz verilmemesi, harcamalarda verimliliğin artırılması ve vergi tabanının genişletilmesi önerildi. Raporda ayrıca, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye’nin önümüzdeki iki yılda düşük enflasyon ve sürdürülebilir büyümeye geçiş sürecini tamamlamasının beklendiği raporda, 2026 için enflasyon tahmini yüzde 17,3 olarak paylaşıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.