Ev sahibi olmak zorlaştı: Her yıl 200 bin konutluk açık birikiyor

Ev sahibi olmak zorlaştı: Her yıl 200 bin konutluk açık birikiyor
Türkiye’de konut piyasasında alarm zilleri çalıyor. Üretim düşüyor, talep artıyor, fiyatlar uçuyor. Ev sahibi olmak, artık birçok vatandaş için yalnızca bir hayale dönüştü.

Konut sektöründe arz ile talep arasındaki makas hızla açılıyor. Yükselen maliyetler nedeniyle konut üretimi yavaşlarken, artan nüfus ve hane sayısıyla birlikte talep her geçen yıl tırmanıyor. Bu dengesizlik yalnızca barınma krizini büyütmekle kalmıyor, kira fiyatlarını artırıyor ve genel enflasyonu da tetikliyor.

HER YIL 200 BİN KONUTLUK AÇIK BİRİKİYOR

KONUTDER verilerine göre, Türkiye’de yıllık konut ihtiyacı en az 700 bin olarak hesaplanıyor. Buna karşın sektörde yıllık ortalama üretim 500 bin konut seviyesinde kalıyor. Bu durum, her yıl en az 200 bin konutluk açık anlamına geliyor ve zamanla kriz derinleşiyor.

EV SAHİPLİĞİ ORANI GERİLİYOR, KİRALAR UÇUŞTA

Türkiye’de ev sahipliği oranı şu an sadece %56,02. Bu oran her geçen yıl daha da düşüyor. Sahiplik oranının azalması, kiralık konutlara olan talebi artırırken, kira fiyatları da dar gelirli vatandaşlar için katlanılamaz seviyelere ulaşıyor.

İSTANBUL’DA 1,2 MİLYON KONUT GEREKİYOR

PwC Türkiye ile hazırlanan kapsamlı rapora göre İstanbul’un 2025–2034 yılları arasında 1 milyon 220 bin yeni konuta ihtiyacı olacak. Artan nüfus, küçülen hane halkı yapısı ve tekil yaşamın yükselişi, daha küçük, erişilebilir konutlara olan talebi ciddi biçimde artırıyor.

SOSYAL KONUTLAR YETERSİZ KALIYOR

TOKİ’nin bugüne kadar ürettiği toplam konut sayısı 1,5 milyon civarında. Özel sektörle birlikte son 20 yıldaki toplam üretim 4 milyonu ancak geçebildi. Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde arz-talep dengesinin sağlanabilmesi için en az 7 milyon yeni konutun daha üretilmesi gerekiyor.

Kaynak:Dünya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.