Çin’in ihracatı Trump’ın gümrük tarifeleri nedeniyle yavaşladı
Çin’in ihracatı, 2025 yılının ilk iki ayında yavaşladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırması ve ticaret savaşı beklentileri, dış satımdaki büyüme ivmesini aşağı çekti.
Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, Ocak-Şubat 2025 döneminde ihracat yıllık bazda yüzde 2,3 artarak 539,94 milyar dolara ulaştı. Ancak bu oran, 2024’ün son çeyreğinde görülen yüksek artış oranlarının gerisinde kaldı.
Ekim 2024’te Çin’in ihracatı yüzde 12,7 artarak son 27 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Kasım ayında yüzde 6,7 ve Aralık ayında yüzde 10,7’lik artışlarla güçlü bir seyir izlenmişti.
Çinli üreticiler, Trump’ın başkan seçilmesi halinde tarifeleri artıracağı beklentisiyle geçen yılın sonunda ABD’ye yönelik sevkiyatlarını hızlandırmıştı. Ancak Trump’ın göreve başlamasıyla gümrük vergilerindeki artış, ihracatın hızını kesti.
ABD'YE İHRACATTA BELİRGİN DÜŞÜŞ
Özellikle Çin’in ABD’ye ihracatında dikkat çekici bir yavaşlama görüldü. 2024 Aralık ayında ABD’ye ihracat yüzde 15,6 artarken, 2025’in ilk iki ayında bu oran yüzde 2,3’e geriledi.
Öte yandan Çin’in ithalatı aynı dönemde yıllık bazda yüzde 8,4 azalarak 369,43 milyar dolara düştü. Bu, Temmuz 2023’ten bu yana en sert düşüş olarak kayıtlara geçti.
Dış ticaret fazlası ise yılın ilk iki ayında 170,5 milyar dolar oldu.
TRUMP, GÜMRÜK TARİFELERİNİ ARTIRDI
Trump, 1 Şubat’ta Çin’den ithal edilen ürünlere yüzde 10 ek gümrük vergisi getiren bir kararname imzalamış ve bu tarife 4 Şubat’ta yürürlüğe girmişti.
Ancak 4 Mart’ta ek bir düzenlemeyle bu tarifeyi yüzde 20’ye çıkardı. Seçim kampanyasında ise Çin’den gelen ürünlere yönelik tarifeleri yüzde 60’a kadar artırabileceğini belirtmişti.
PEKİN’DEN MİSİLLEME GECİKMEDİ
Pekin yönetimi, Trump’ın kararına karşılık olarak ABD’den ithal belirli ürünlere ek gümrük vergileri getirdi ve bazı ABD’li şirketlere yaptırım uyguladı.
Ticaret savaşının etkileri önümüzdeki dönemde daha da belirgin hale gelebilir. ABD ve Çin arasındaki ekonomik gerilim, küresel ticaret üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.