CHP'li Ömer Fethi Gürer'den emekli ikramiyesi tepkisi: 4 bin liraya kurbanın neyi alınabilir

CHP'li Ömer Fethi Gürer'den emekli ikramiyesi tepkisi: 4 bin liraya kurbanın neyi alınabilir
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kurban bayramı öncesi Niğde'deki hayvancılık işletmelerine gidip fiyatları öğrendi. Gürer, "Bugün bayram ikramiyesi 4 bin lira. 4 bin liraya da emekli bu kurbanın neyini alabilir" diye sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Niğde’deki besicileri ziyaret ederek kurbanlık fiyatlarıyla ilgili bilgi aldı. Fiyatlardaki artışın vatandaşın alım gücünü zorladığını vurgulayan Gürer, emekli maaşlarının kurban almaya yetmediğini söyledi.

"ESKİDEN KURBANINI SEÇEN VATANDAŞ, ARTIK SEYİRCİ KALDI"

Niğde'de geleneksel kurbanlık alışverişinin de değişmeye başladığını belirten Gürer, "Eskiden bayrama yaklaşırken vatandaşlar doğrudan ağıllara gider, kurbanını seçip ayırırdı. Bu gelenek artık kaybolmaya yüz tuttu" dedi.

"4 BİN LİRAYLA KURBAN ALMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Kurbanlık fiyatlarının emeklinin bütçesini çoktan aştığını belirten Gürer, 2020 yılına atıfta bulunarak şunları söyledi:

“2020’de Diyanet İşleri Başkanlığı kurban vekaleti ücretini 800 lira olarak açıklamıştı. O yıl emekli bayram ikramiyesi 1.000 liraydı ve emekli tek başına bir kurban alabiliyordu. Şimdi ikramiye 4.000 lira ama bu parayla bir kurban almak imkansız hale geldi.”

omer-fathi-gurer.png

"YEM ÜRETEMEYEN HAYVANCILIKTA TUTUNAMAZ"

Gürer, hayvancılıkla ilgili temel sorunun yem maliyetleri olduğunu belirterek, "Mera alanları yüzde 70 oranında azaldı. Hayvancılık yapanın kendi yemini üretmesi şart hale geldi. Aksi takdirde sürdürülebilir bir üretim mümkün değil" ifadelerini kullandı.

BESİCİLİK YAPAN GÜÇLÜ: "BU SENE ALIM GÜCÜ DAHA DA DÜŞTÜ"

Besicilik yapan Hanifi Güçlü de alım gücündeki düşüşe dikkat çekerek, kurbanlık fiyatlarının emekli maaşlarının çok üzerinde olduğunu söyledi. Güçlü, "Bu yıl en düşük küçükbaş kurbanlık fiyatı 23-27 bin lira arasında. Emekli maaşıyla kurban alınması neredeyse imkansız" dedi.

"MAZOT 50 LİRA, ÜRETİCİ NEFES ALAMIYOR"

Güçlü, maliyetlerin son yıllarda katlandığını belirterek, "Milletvekili Gürer’in dediği gibi, yem üretmek avantajdı ama artık değil. Elektrik, gübre ve mazot fiyatları yüzünden bu imkan da elimizden alındı. Bugün mazotun litresi 45-50 liraya dayandı" diye konuştu.

"KURBANLIK SATIŞLARI HER GEÇEN YIL DÜŞÜYOR"

Kurban satışlarının önceki yıllara göre gerilediğini belirten Güçlü, "Artık büyükbaş hayvanları 4-7 kişilik hisselerle satmak zorunda kalıyoruz. Üç yıl önceki satışlarımıza göre ciddi düşüş var. Bu yıl daha da zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.