Cari dengede kasım ayında 2,9 milyar dolar açık: 6 aylık 'fazla' serisi sona erdi
Cari denge, haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında üst üste fazla vererek dikkat çekmişti. Bu durum, 5 yıl sonra ilk kez yaşanan bir ekonomik gelişme olarak kayıtlara geçmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Kasım ayında 2,9 milyar dolarlık açık verilmesiyle bu olumlu tablo yerini yeniden açığa bıraktı.
ALTIN VE ENERJİ HARİÇ 3,4 MİLYAR DOLAR FAZLA
Altın ve enerji hariç değerlendirilen cari işlemler hesabı ise 3 milyar 443 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise kasım ayında 5,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Hizmetler dengesinden elde edilen net giriş, bu ay 3,7 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Bu gelirlerin 2,6 milyar doları seyahat hizmetlerinden, 1,3 milyar doları ise taşımacılık hizmetlerinden sağlandı. Hizmetler sektörünün cari dengeye olan pozitif katkısı dikkat çekti.
YILLIK BAZDA AÇIK 7,4 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ
Kasım ayında yıllıklandırılmış cari açık, 7,4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi ise 54,6 milyar dolar açık verdi. Bununla birlikte, hizmetler dengesinden 60,9 milyar dolar fazla sağlanırken, birincil gelir dengesi 14,3 milyar dolarlık açık oluşturdu.
Cari açığın finansmanında net doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve krediler önemli rol oynadı. 2024 yılı Kasım ayında net doğrudan yatırımlar 582 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun yanı sıra, portföy yatırımlarında 1,2 milyar dolar net giriş kaydedildi.
MERKEZ BANKASI REZERVLERİ ARTTI
Resmi rezervlerde Kasım ayında 1,3 milyar dolarlık net artış kaydedildi. Özellikle yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’ye yaptığı yatırımlar, hisse senedi ve tahvil piyasalarında yaşanan girişlerle desteklendi.
Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’deki gayrimenkul yatırımları kasım ayında 194 milyon dolarlık net girişle öne çıktı. Aynı dönemde, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki gayrimenkul alımları ise 196 milyon dolar olarak kaydedildi.
Bankaların kredi kullanımlarındaki artışın büyük bir kısmı, 2,3 milyar dolarlık kısa vadeli kredilerden kaynaklandı. Uzun vadeli kredilerde ise 837 milyon dolarlık bir kullanım gerçekleşti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.