Artan maliyetler altın gününü de vurdu: Ev hanımlarının gözdesiydi
Türkiye’deki ekonomik zorluklar, özellikle artan gıda ve altın fiyatları, bir dönemin popüler sosyal etkinliklerinden olan "altın günü" geleneğini olumsuz etkiledi. TÜİK’in Mart 2025 verilerine göre yıllık enflasyon oranı %38,1 olarak açıklanırken, ENAG’a göre bu oran %75,2 seviyelerine çıkmış durumda. Bu yüksek enflasyon oranı ve gıda fiyatlarındaki sürekli artış, özellikle ev hanımlarının düzenlediği altın günlerinin finansal açıdan sürdürülemez hale gelmesine neden oldu.
Altın günleri, kadınların bir araya gelip sosyal ilişkiler kurduğu, bir yandan da altın biriktirdikleri geleneksel buluşmalar olarak biliniyor. Ancak son dönemde, un, yağ, peynir gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki artış, bu tür organizasyonları ekonomik açıdan zorlaştırmış durumda. Misafir ağırlama, sofra kurma ve hediyelik altın alım-satımı gibi masraflar, birçok kadın için artık lüks olarak görülüyor.
Prof. Dr. Serap Durusoy, gıda fiyatlarındaki artış ve yüksek enflasyonun misafirperverlik gibi toplumsal gelenekleri olumsuz etkilediğini belirtiyor. Durusoy, "Nüfusun yarısından fazlası açlık sınırının altında gelir elde ediyor. Bu nedenle, misafir ağırlamak bile lüks gibi algılanabiliyor" ifadelerini kullanarak, ekonomik sıkıntıların sosyal hayata olan etkisini vurguluyor.
Sosyolog Dr. Gökben Demirbaş ise "altın günü" geleneğinin kökeninin erken Cumhuriyet dönemine dayandığını ve o dönemde üst ve orta sınıf kadınlar arasında popüler olan "Kabul Günü"ne dayandığını belirtiyor. Ancak günümüzde, özellikle orta sınıf kadınlarının finansal baskılar ve iş gücüne katılımlarının artmasıyla bu gelenek giderek daha az yaygın hale geliyor. Demirbaş, kadınların "altın günü" buluşmalarına katılımın azaldığını ve bunun temel nedeninin finansal zorluklar olduğunu ifade ediyor.
Kaynak:Ekonomim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.