Billur Barlın’dan üniversite öğrencilerine tavsiyeler
Entegre lojistik çözümler sunan Solmaz’ın Yönetim Direktörü Billur Barlın, İstanbul Üniversitesi’nde Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. I-LAB etkinliği kapsamında gerçekleştirilen söyleşi, 150’den fazla öğrenci tarafından ilgiyle takip edildi.
Öğrencilerin sorularını samimiyetle yanıtlayan Barlın, hem kariyer hem de iş dünyasında başarılı olmak için gerekli olan bakış açılarına dair önemli ipuçları verdi.
‘HERKESLE TANIŞIN, ÇEVRE EDİNİN’
Öğrencilerin “Şu an siz bizim yerimizde olsaydınız, neler yapardınız?” sorusuna yanıt veren Barlın, üniversitede çevre edinmenin önemine değindi: “Okulda herkesle tanışırdım, arkadaşlıklar kurardım. Çevreye sahip olmak çok büyük bir avantaj sağlar. Bir şeye ihtiyacınız olduğunda akıl danışacağınız kişiler olmalı. Eğitim hayatımdan tanıdığım ve başarılı olmuş birçok arkadaşım var, onlara inanıyorum ve alanları dahilinde tecrübelerine güvenip, danışıyorum. Bu çok kıymetli, büyük bir zenginlik.”
GİRİŞİMCİLİKTE KRİTİK NOKTALAR
Sıfırdan bir şirket kurma konusuyla ilgili ise Barlın, “İyi bir fikriniz varsa ve bu fikri geliştirebilecek ekip arkadaşlarınız varsa, startup kurabilirsiniz. Ancak, bu sürecin birçok zorluğu var. Fikrinizin başarısını sağlamak, onu satmak, finanse etmek gibi dinamikler çok önemli. Bu yolculukta sadece ekip arkadaşlarıyla değil, mentorlardan ve danışmanlardan da destek almanız gerekir. Ayrıca iş fikrinizin büyütülmesi ve doğru finansal kaynaklarının bulunması kritik noktalar. Küçük başlayıp büyüyebileceğiniz iş fikriniz varsa, ekibinizle kaynaşmanın, onlarla sağlam bir diyalog kurmanın önemli olduğunu düşünüyorum” diyerek girişimcilik yolculuğunun süreçlerini anlattı.
‘YAPAY ZEKÂDA DOĞRULAMA YAPIN’
Yapay zekâ teknolojileri hakkında gelen bir soru üzerine ise Barlın, "Solmaz’daki Sparky kapalı devre bir yapay zekâ sistemi çünkü şu anda cevap vereceği sorular sınırlı ve doğruluk seviyesinin %100 olması gerekiyor; özellikle de müşterilerimize raporları konusunda bilgi sağlarken… Ancak Genius açık devre bir yapay zeka sistemi çünkü sürekli gelişen ve değişen ürün çeşitliliğini takip etmesi lazım. Burada önemli olan tarife önerirken doğru yönlendirme yapması ve veriyi doğrulama üzerine sistem geliştirmesi ki bunu da sadece YZ ile sağlayamayız.
Bu nedenle sizler de yapay zekayı hayatınızda kullanın ama doğrulama yapın, kaynak isteyin” ifadelerini kullanarak yapay zekânın kullanım şekli ve güvenlik önemlerine vurgu yaptı.
Barlın, konuşmasında küresel ticaretin yıllar içerisinde giderek daha kolay hale geldiğine ve son zamanlardaki olayların tedarik zincirinde ve küresel ticarette birçok parçalanmaya ve değişikliğe yol açtığına dikkat çekti. Küresel ticaretin asla durmayacağına inandığını belirten Barlın, “Küreselleşme sayesinde, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik pek çok çalışmalar yaparken şimdilerde tedarik zincirlerinin yeniden inşa edildiğine’’ dikkat çekti. Bu nedenle de gelecek dönemde tedarik zinciri planlamasının çok önemli olacağına inancını yineledi.
ŞİRKET SEÇERKEN DİKKAT
Öğrencilere iş yaşamlarına dair tavsiyelerde bulunan Barlın, şirket seçerken dikkat edilmesi gereken kriterlerden bahsetti. Bir şirketin kültürünü, değerlerini iyice anlamanın önemine dikkat çeken Barlın, “İş görüşmesi yaparken o şirketteki ortamın sizin kişisel değerlerinizle ve hedeflerinizle uyumlu olup olmadığını sorgulamalısınız. İş sözleşmelerini imzalarken gerçekten neyi imzaladığınızı bilmeniz ve şirketin sizden ne beklediğini netleştirmeniz çok önemli. Sizin için önemli olan husus nedir; sunulan finansal paket mi; iş yaşantınızı şekillendirecek kariyer yolu mu; iş ve özel yaşantınız arasındaki denge kontrolünün sizde olması mı? Önceliklerinize ve beklentilerinize göre karar vermelisiniz… Sorular sormaktan çekinmeyin” ifadelerini kullandı.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNCELİĞİMİZ’
Solmaz’ın sunduğu entegre lojistik çözümler hakkında öğrencileri bilgilendiren Barlın, sürdürülebilirliğin kendileri için olan önemine değinerek “Çevresel, kurumsal ve sosyal olmak üzere 3 ana boyutta ele alarak sürdürülebilirlik stratejilerimizi şekillendiriyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel Sözleşmesi imzacı üyesi olarak, her yıl faaliyetlerimizi içeren sürdürülebilirlik raporumuzu yayınlayarak karbon salınımı ve sürdürülebilirlik hedeflerimizi, stratejilerimizi gözden geçiriyoruz” diye konuştu.
Barlın, sürdürülebilirliğin sosyal boyutuna özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değinerek; kadınların iş yaşantısında sadece çalışan olarak değil, karar alıcı yönetici pozisyonlarında olmalarını da çok önemsediklerini vurguladı.
TEDARİK PLANLAMASI ÖNEMLİ
Söyleşinin sonunda lojistik alanında kariyer hedefleyen öğrencilere mezuniyet tavsiyelerinde de bulunan Barlın, şunları söyledi: “Mezun olduktan sonra sizi zorlu bir dünya bekliyor. Tedarik planlaması ve teknoloji bilgisi bu alanda çok önemli. Ancak unutmayın, her şeyin en doğru şekilde yapılması için doğru ekip ve doğru stratejilerle ilerlemek çok kıymetli.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.