Trump’ın İran hava saldırısı: En büyük ve riskli dış politika hamlesi mi oldu?
ABD Başkanı Donald Trump’ın emriyle İran'ın nükleer tesislerine karşı gerçekleşen saldırı, İsrail’in günlerdir süren hava operasyonlarının ardından geldi. Özellikle Fordow’daki yer altı nükleer tesise yönelik "sığınak delici bombalarla" yapılan saldırı, İran’ın nükleer programını yıllarca geriye götürebilir. Ancak uzmanlar, saldırının İran’ı nükleer silah üretimine kararlı hale getirebileceği konusunda uyarıyor.
YENİ BİR ‘SONSUZ SAVAŞ’ KAPIDA MI?
Analistler, İran’ın karşılık olarak Hürmüz Boğazı’nı kapatma, ABD üslerine saldırı ve bölgedeki vekil grupları harekete geçirme gibi adımlar atabileceğini öngörüyor. Bu gelişmeler, Trump’ın "aptallık" olarak nitelendirdiği ve uzak durma sözü verdiği Irak ve Afganistan benzeri uzun süreli bir savaşı tetikleyebilir.
TRUMP: YA BARIŞ YA DA YENİ SALDIRILAR
Trump, saldırının ardından İran’a "Ya barış yapın ya da daha büyük saldırılara hazır olun." mesajını verdi. Ancak İran Atom Enerjisi Kurumu, ulusal nükleer sanayinin durdurulamayacağını belirtti. İran devlet televizyonu yorumcuları ise bölgede tüm ABD vatandaşlarının ve askerlerinin meşru hedef haline geldiğini söyledi.
UZUN VADELİ RİSKLER
Silah Kontrolü Derneği’nin açıklamasına göre askeri müdahaleler, İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurmak yerine uzun vadede nükleer silah elde etme kararlılığını güçlendirebilir. “Bu saldırılar İran’ın bilgi altyapısını yok etmeye yetmeyecek. Ancak yeniden yapılanma kararlılığını artıracak.”
Kaynak:Reuters
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.