Trump'ın ABD'de doğum yoluyla vatandaşlık hakkını kaldıran yürütme emrine karşı 22 eyalet dava açtı
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 22 eyaletin başsavcıları, Başkan Donald Trump'ın doğum yoluyla ABD vatandaşlığı hakkını sona erdiren bir yürütme emrine karşı dava açtı. New York Times’a göre, bu dava, Trump yönetiminin göç politikalarına ilişkin uzun süredir beklenen bir yasal mücadeleyi başlatabilir.
DAVA VE ANAYASAL İHLAL İDDİALARI
18 Demokrat başsavcı tarafından açılan dava, Trump’ı, "uzun süredir yerleşik bir anayasal ilkeyi" ortadan kaldırmaya çalışmakla suçluyor. Dava metninde, “Başkanın, düzgün bir şekilde yürürlüğe girmiş bir anayasa değişikliğini ya da yasayı yeniden yazma ya da geçersiz kılma yetkisi yoktur ve başka hiçbir yasa kaynağına dayanarak doğum yoluyla ABD vatandaşlığı hakkını kısıtlama yetkisi olamaz” ifadeleri yer aldı.
DAVANIN GENİŞLEMESİ VE 22 EYALETE ULAŞILMASI
Başvuruların ardından, dört eyalet daha benzer davalar açarak, yürütme emrinin yürürlüğe girmesinin durdurulmasını talep etti. Böylece dava açan eyalet sayısı toplamda 22'ye yükseldi.
TRUMP YÖNETİMİNİN GÖÇMENLİK POLİTİKALARI
Trump yönetimi, göçmenlik politikaları konusunda sert bir yaklaşım sergilemeye devam etti. Alabama Eyaleti Cumhuriyetçi Senatörü Katie Britt, Göç ve Gümrük İcra Dairesi (ICE) tarafından yapılan ilk gün operasyonlarında 300'den fazla yasa dışı göçmenin tutuklandığını açıkladı.
Britt, ICE operasyonlarının başarılı olduğunu, cinayet, tecavüz, cinsel saldırı ve adam kaçırma gibi suçlardan aranan kişilerin yakalandığını belirtti.
TRUMP'IN BM BÜYÜKELÇİSİ ADAYI VE BATI ŞERİA TUTUMU
Trump’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçiliği için aday gösterdiği Cumhuriyetçi Elise Stefanik, İsrail’in Batı Şeria’daki topraklara yönelik “Tevrat hakkını” savunduğunu belirtti. Stefanik’in bu ifadeleri, Demokrat Senatör Chris Van Hollen’ın sorularına verdiği yanıtlarda gündeme geldi.
RUSYA İLE İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM İHTİMALİ
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Trump yönetiminin Rusya ile müzakereler için küçük bir şans sunduğunu belirtti. Moskova, Trump’ın Ukrayna’daki savaşı hızlı bir şekilde bitirebileceği yönündeki açıklamalarına temkinli yaklaşırken, Trump'ın gelecekteki yaptırım politikaları hakkında net bir açıklama yapmadığı bildirildi.
2025 yılında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sonlanması beklenirken, Trump yönetiminin Moskova ile ilişkilerde yeni bir dönem başlatıp başlatmayacağı büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.