Titanik’in 113 yıllık sırları ortaya çıktı
1912 yılında buzdağına çarparak batan efsanevi yolcu gemisi Titanik’in enkazı, gelişmiş 3D tarama teknolojisiyle yeniden incelendi. Yapılan çalışmalarda, gemi batarken mühendislerin ışıkları açık tutmak için son ana kadar kömür attığı ve buzdağından kopan parçaların bazı yolcu kabinlerine kadar ulaştığı tespit edildi.
TAM ÖLÇEKLİ DİJİTAL MODEL ORTAYA KONDU
National Geographic’in özel belgeseli için yürütülen projede, 3 bin 800 metre derinlikteki enkazdan 715 bin dijital görüntü toplanarak Titanik’in birebir ölçülerde dijital ikizi oluşturuldu. Araştırmalar, geminin gövdesinde buzdağı çarpmasıyla oluşan çok sayıda küçük yırtığın batışı hızlandırdığını ortaya koydu.
MÜHENDİSLERİN FEDAKÂRLIĞI ÖNE ÇIKTI
BBC’ye konuşan uzman Parks Stephenson, kazan dairesinde çalışan mühendislerin, tahliye sürecini kolaylaştırmak için ışıkları açık tutmaya devam ettiğini ve bu sayede pek çok yolcunun kurtulduğunu belirtti.
TARİHİ GÖRGÜ TANIĞI HÂLÂ KONUŞUYOR
Stephenson, “Titanik hâlâ bu trajedinin sessiz tanığı. Gemi, anlatacak çok fazla şeye sahip” dedi. Araştırma, Titanik’in batışıyla ilgili yeni teorilerin önünü açtı.
FELAKETİN BİLANÇOSU AĞIR OLMUŞTU
White Star Line’a ait lüks gemi Titanik, 10 Nisan 1912’de İngiltere’nin Southampton limanından yola çıkmış, 15 Nisan’da buzdağına çarparak batmıştı. Kazada 1500’den fazla kişi yaşamını yitirmişti.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.